Malim gunung dedah keadaan sebenar di Gunung Everest dipenuhi sampah yang bertimbun-timbun

Malim gunung dedah keadaan sebenar di Gunung Everest dipenuhi sampah yang bertimbun-timbun.

Anda akan berfikir bahawa mereka yang ingin meneroka dunia, ke titik di mana mereka telah mendaki Gunung Everest,

Mereka akan mempunyai penghargaan yang lebih mendalam untuk alam semula jadi dan keindahannya, bukan?

Malim gunung dedah keadaan sebenar di Gunung Everest dipenuhi sampah yang bertimbun-timbun

Pemandu trekking Gunung Everest Tenzi Sherpa mengambil akaun Instagramnya untuk mempamerkan betapa bersepahnya Gunung Everest!

Dia menulis, “Kem paling kotor yang pernah saya lihat. Kita boleh melihat banyak khemah, botol oksigen kosong, mangkuk keluli, sudu, tuala wanita, kertas dan banyak lagi, yang telah digunakan oleh manusia. Kerja ini dilakukan oleh kami, yang berada di sana untuk mendaki Gunung Everest.”

Beliau seterusnya berkongsi kekecewaannya kerana orang ramai nampaknya suka meninggalkan barangan untuk ‘menandai’ kehadiran mereka di sana.

“Saya berasa sangat sedih setiap kali kerana saya telah melihat banyak kali semasa melakukan kumpulan ekspedisi, dan syarikat akan memotong logo syarikat mereka dan meninggalkannya di khemah untuk yang lain (untuk melihat).”

“Kempen Bersihkan Gunung telah bermula bertahun-tahun yang lalu, walaupun kempen itu berusaha keras untuk membersihkan gunung, selalu ada syarikat meninggalkan sampah mereka di atas gunung setiap kali, jadi sukar untuk membersihkannya,” jelasnya.

Beliau sejak itu menggesa agar tindakan diambil terhadap pembuang sampah
“Saya ingin meminta kerajaan untuk menghukum syarikat yang meninggalkan sampah mereka di atas gunung, ia adalah masalah besar yang kita semua hadapi,” tambahnya.

Anda boleh melihat video beliau yang mempamerkan landskap Gunung Everest yang kotor di sini :

Sungguh menyayat hati apabila mengetahui bahawa, walaupun mempunyai akses kepada pengalaman yang membuka minda seperti mendaki Gunung Everest dan melihat dunia dari atas, orang ramai masih kurang menghargai keindahan alam dengan membuang sampah dan memusnahkan alam sekitar.

BACA:

Laa rupanya ini punca sebenar Sanusi dakwa Penang milik Kedah yang ramai nak tahu

Dah keluar modal dekat RM60 k, wanita ini dedah ‘sisi gelap’ disebalik bisnes vending machine yang ramai tak tahu