Malaysia perlu berhati-hati dengan gelombang kelima Covid-19

Malaysia perlu berhati-hati

Malaysia perlu berhati-hati dengan gelombang kelima Covid-19. Pada 8 Mei 2021, saya menulis tentang bagaimana “Mengelakkan Bencana Covid-19 di Malaysia”. Krisis Covid-19 telah melanda kita dengan teruk, dan jumlah kematian dan kehilangan penghidupan telah, dan terus meningkat.

Saya sekarang menulis mengenai gelombang kelima besar yang akan datang. Gelombang ini mungkin begitu besar sehingga membuat arus yang sekarang tidak signifikan.

Dalam pengertian kita, pada gelombang keempat, mengalami apa yang dilakukan oleh Itali tahun lalu. Sekarang ketakutannya ialah kita mungkin mengalami apa yang dialami oleh India, Peru dan beberapa negara lain di Amerika Selatan.

Sebilangan pemimpin kita nampaknya hidup dalam penyangkalan terhadap kenyataan; malah ada yang mengatakan bahawa wabak di Malaysia terkawal.

Yang lain menetapkan nilai 4.000 kes sebagai penanda aras untuk digunakan, tetapi dalam menghadapi positif dan ujian yang terhad, ini penuh dengan masalah.

Melihat data dan tren yang baik menunjukkan bahawa yang terburuk mungkin akan datang.

Bilakah Gelombang Kelima Berpotensi Memukul Kita?

Gambar di bawah menunjukkan pertumbuhan wabak Covid-19 di Malaysia berkaitan dengan populasi (data rata-rata tujuh hari untuk menawarkan gambaran yang lebih tepat).

Malaysia perlu berhati-hati

Anda dapat melihat bahawa gelombang keempat datang dengan sangat cepat selepas gelombang ketiga; secepat empat minggu selepas gelombang sebelumnya. Sebilangan mungkin berpendapat bahawa gelombang keempat disebabkan oleh pergerakan individu yang cukup besar selama periode Ramadan dan Hari Raya, yang mendorong penyebarannya.

Tetapi masalah sebenarnya ialah, walaupun sekarang, kita gagal memahami bahawa tidak ada nombor yang selamat untuk dihubungi. Semua interaksi sosial di tempat kerja, pendidikan, keagamaan atau sebaliknya mudah dieksploitasi oleh virus ini.

Jumlah jangkitan masyarakat yang tinggi sekarang, yang kebanyakannya tidak berkaitan, membuat lonjakan lain sangat mungkin.

Mengapa Gelombang Kelima Akan Datang?

Gelombang kelima akan datang kerana beberapa sebab.

Pertama, kita tidak dapat meneruskan penguncian selama-lamanya; penderitaan golongan miskin dan kelas menengah sangat besar. Dianggarkan bahawa dua hingga tiga juta rakyat Malaysia telah didorong ke bawah pendapatan garis kemiskinan semasa krisis Covid-19 setakat ini.

Persatuan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) Malaysia dikutip mengatakan bahawa kira-kira 100,000 syarikat telah berhenti beroperasi sejak Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) pertama, dan 50,000 tambahan mungkin keluar dari perniagaan jika ada penutupan lanjutan.

Oleh itu, kita harus membuka semula ekonomi atau menghadapi kemiskinan, kekurangan zat makanan kanak-kanak, peningkatan kadar bunuh diri, dll.

Harus diingat bahawa kami telah memberikan sokongan yang tidak mencukupi untuk segmen penduduk yang lebih miskin dan mereka yang berjuang dari segi bantuan kewangan dan topeng.

Kedua, kita belum membuat perubahan yang signifikan terhadap persekitaran kerja, perniagaan dan pendidikan kita untuk mengurangkan penyebaran Covid-19.

Kami terus memfokuskan diri pada dekontaminasi permukaan dan bukannya pengudaraan yang lebih penting untuk mengurangkan penghantaran melalui udara. Kurangnya arahan nasional untuk melakukan ini menghalang inisiatif tempatan.

Ketiga, tanggungjawab sosial kita tetap terhad. Ini berlaku untuk pemimpin sama seperti rakyat.

Menyalahkan rakyat tanpa tindakan tegas terhadap pemimpin yang salah dan orang kaya tidak mendorong tanggungjawab sosial masyarakat kolektif dalam menangani wabak ini.

Akhirnya, dan mungkin alasan kritikal, adalah varian Delta. Dr Mike Ryan, pengarah eksekutif Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengatakan, dalam sidang akhbar pada 21 Jun , bahawa varian Delta berpotensi “menjadi lebih mematikan kerana lebih efisien dalam cara penyebarannya antara manusia dan ia akhirnya akan menemui individu-individu yang rentan yang akan jatuh sakit, harus dimasukkan ke hospital dan berpotensi mati ”

Data baru masuk, tetapi varian Delta nampaknya lebih menular dan vaksin nampaknya kurang efektif untuk melawannya.

Ujian genom terhad yang dilakukan secara tempatan menunjukkan bahawa varian Delta terdapat di banyak negeri tetapi kami memerlukan lebih banyak data untuk mengesan penyebarannya. Data dari beberapa negara menunjukkan bahawa varian Delta dengan cepat menjadi strain infeksi yang dominan dan telah membalikkan beberapa kemajuan yang telah dibuat .

Tidakkah Program Vaksinasi Covid-19 Kita Selamatkan Kita?

Vaksinasi adalah komponen utama untuk mengendalikan pandemi Covid-19. Meskipun kita memulai dengan lambat, kita sekarang melakukan vaksinasi dengan kecepatan yang dipercepat.

Namun, kesan vaksinasi kita mungkin tidak cukup cepat. Ramai yang berharap vaksinasi kita akan menyelamatkan kita, tetapi kita masih memerlukan sekitar tiga bulan untuk mendapatkan 50 peratus penduduk kita yang diberi vaksin dengan dua dos.

Terdapat juga perbezaan yang tidak dapat diterima dalam penyediaan vaksinasi antara negeri-negeri, yang mungkin menyebabkan beberapa wilayah kurang dilindungi.

Perhatikan juga bahawa banyak yang rentan belum diberi vaksin. Sehingga 20 Jun, kami mempunyai 937.078 warga emas berdaftar yang masih menunggu temu janji.

Hanya 19,000 (6,8 peratus) daripada 280,000 orang dewasa kurang upaya yang mendaftar telah menerima dos pertama. Kami tidak tahu mengenai kadar vaksinasi di kalangan orang dewasa dengan komorbiditi seperti diabetes, darah tinggi dan penyakit jantung; mereka merangkumi ~ 30% populasi dewasa dengan usia di bawah 60 tahun.

Perhatikan bahawa terdapat banyak lagi daripada ketiga-tiga kumpulan rentan ini yang tidak dapat mendaftar atau ragu-ragu. Mereka akan menjadi yang terkena gelombang kelima.

Perhatikan bahawa bahkan negara yang mempunyai kadar vaksinasi yang tinggi mulai melihat peningkatan kes dan kemasukan ke hospital kerana varian Delta.

Data terkini dari Scotland (lihat gambar di bawah) dari Dr Gabriel Scally, mantan pengarah wilayah Kesihatan Awam England dan anggota Independent Sage, menunjukkan bahawa walaupun dengan 48 peratus penduduk diberi vaksin sepenuhnya, varian Delta telah menyebabkan peningkatan kes dan kemasukan ke hospital.

Walaupun mayoritas yang dijangkiti belum divaksinasi (menunjukkan manfaat vaksin yang baik ), beberapa individu yang divaksin juga dijangkiti.

Jadi vaksinasi akan membantu, tetapi sebilangan besar populasi perlu diberi vaksin sebelum wabak dapat dibendung.

Malaysia perlu berhati-hati

Mengapa Gelombang Kelima Lebih Teruk?

Sekiranya kita mempunyai gelombang kelima segera setelah gelombang keempat, kita mungkin juga tidak melakukannya. Unit rawatan rapi (ICU) kami terlalu banyak dan masih bergelut dengan kes Covid-19 yang ada, dengan beberapa mempunyai orang dewasa yang telah lama bergantung pada ventilator.

Pekerja penjagaan kesihatan menderita keletihan kronik, tidak hanya di hospital tetapi juga di sektor kesihatan awam dan pusat vaksinasi. Sekiranya kita mengalami lonjakan baru kerana varian Delta, sistem ini tidak mempunyai kemampuan untuk mengatasi.

Bagaimana Kita Bekerjasama Untuk Meminimumkan Gelombang Kelima?

Covid-19 telah dijuluki sebagai “virus yang tidak dapat dimaafkan”. Sebarang kegagalan dari pihak kami akan dimanfaatkan untuk menjangkiti kami atau menyebarkan penyakit lebih jauh.

Kuncinya adalah untuk mengelakkan dijangkiti. Ini memerlukan tanggungjawab bersama yang dibina berdasarkan kepercayaan dan disiplin, terutamanya jika anda bekerja atau belajar di luar rumah; apa yang kita panggil ‘bubble trust’.

Seperti biasa, ingat untuk meningkatkan kualiti dan kesesuaian topeng anda.

Kita perlu mengikuti data dan sains ketika berusaha meminimumkan Covid-19. Berkongsi data Covid-19 kami akan membantu orang ramai membuat keputusan yang lebih tepat.

Beberapa cadangan untuk meminimumkan gelombang kelima termasuk:

1. Satu-satunya Vaksin Yang Baik Adalah Yang Di Sediakan Orang

Kita perlu mentadbir seberapa banyak orang awam secepat mungkin. Tidak boleh ada vaksin dalam cadangan, dan semua pusat pentadbiran vaksin (PPV) harus dibekalkan mengikut jumlah penduduk.

Dos kedua harus diberikan pada jangka waktu sesingkat mungkin (selang berasaskan data terpendek mungkin). Meningkatkan vaksinasi harian ke tahap yang paling tinggi (berdasarkan bekalan) adalah penting; 300 hingga 400,000 dos sehari diperlukan.

2. Mempercepat Vaksinasi Orang-orang yang Rentan

Dalam empat minggu akan datang, kita harus fokus untuk menyelesaikan vaksinasi untuk semua warga emas yang berdaftar, orang dewasa kurang upaya dan orang dewasa dengan komorbiditi.

Sebagai tambahan, kita harus secara proaktif mencari kumpulan rentan yang belum dapat mendaftar atau ragu-ragu dan menawarkan mereka janji vaksinasi.

Ibu bapa kanak-kanak kurang upaya juga harus diutamakan untuk vaksinasi, begitu juga semua orang yang terlibat dalam penjagaan anak dan perkhidmatan prasekolah.

3. Uji, Uji, Uji

Kita perlu menguji secara meluas dan tidak membiarkan 60 hingga 80 peratus kes dibatalkan. Kita harus menguji kenalan asimtomatik bagi kes-kes yang dikenal pasti dan bukan hanya mereka yang mengalami tanda-tanda jangkitan.

Menggunakan kit ujian cepat antigen yang boleh dipercayai (RTK-Ag) untuk ujian komuniti dan ujian tindak balas rantai polimerase (PCR) untuk kemasukan akan menjadi penggunaan sumber yang terbaik dan menawarkan hasil yang lebih cepat. Kira-kira 200-300,000 ujian sehari adalah minimum kami.

Kita memerlukan mekanisme pengesanan dan pengasingan hubungan yang berkesan. Jejak dan amaran kenalan digital mesti berlaku dalam masa nyata untuk perkara ini berlaku.

Sekiranya boleh, kami harus menawarkan ujian RTK-Ag mingguan yang murah untuk semua mereka yang berusaha untuk mengehadkan kluster daripada terbentuk. Kita perlu berusaha untuk membangun dan mengekalkan gelembung keselamatan kerja.

4. Gelembung Keselamatan Kediaman, Bahkan Untuk Orang Yang Di Vaksin

Kita mesti menghadkan semua hubungan yang tidak perlu dengan orang lain untuk mengekalkan gelembung keselamatan rumah. Jangan mengunjungi keluarga besar atau datuk dan nenek anda, dan jangan berhenti untuk bercakap dengan jiran anda ketika berjalan-jalan pagi anda. Sebaliknya, bercakap dengan mereka melalui panggilan video.

Hentikan semua perjumpaan keluarga dan agama, walaupun dalam kumpulan kecil – tidak ada bilangan yang selamat.

Mereka yang telah diberi vaksin harus terus menjaga langkah pencegahan normal seperti orang lain. Penting untuk tidak mengendurkan kewaspadaan kita pada masa ini.

Kami bimbang wabak ini telah merosakkan anak-anak kita, terutamanya dengan kehilangan sekolah. Tetapi dalam krisis semasa, menjaga anak-anak di rumah dan melanjutkan pendidikan ada langkah yang tepat.

Banyak kanak-kanak – sekitar 40 peratus – tidak mempunyai peranti digital atau sambungan internet. Kita perlu bekerjasama sebagai komuniti untuk memastikan mereka disokong.

5. Mandat Pengudaraan Nasional dan Memperkemas SOP

Kita sekarang tahu bahawa virus Covid-19 terutamanya disebarkan oleh mekanisme udara, terutama di dalam rumah . Menjaga jarak satu hingga dua meter tidak bernilai kecuali anda meningkatkan pengudaraan.

Kami memerlukan inisiatif nasional untuk meningkatkan pengudaraan di semua bangunan dan memaksimumkan pengambilan udara luar. Ini bermaksud membiarkan udara segar masuk sepanjang waktu, dan menghentikan peredaran udara udara oleh unit penghawa dingin.

Dasar operasi standard (SOP) semasa tidak semua berasaskan sains. Banyak yang membebankan orang ramai. Malah pengimbasan suhu tidak mempunyai nilai dan harus dihentikan.

Sudah waktunya untuk menyemak semula semua SOP, membuang yang tidak perlu, dan menyelaraskannya agar hanya menyertakan yang SOP. Ini akan meningkatkan kepatuhan dan keberkesanan.

Kita tidak harus leka dengan ancaman gelombang kelima di Malaysia, terutama kerana varian Delta.

Wabak kita hampir tidak dapat dikendalikan, walaupun empat minggu terkunci. Kita perlu saling menyokong dan melihat negara melalui beberapa bulan yang sukar ini.

Berita Penuh :https://codeblue.galencentre.org/2021/06/25/beware-the-fifth-wave-of-covid-19-dr-amar-singh-hss/

COMMENTS

Wordpress (0)