Malaysia bukan sebuah negara yang gagal – Menteri

Oleh MHDAILY

Seorang menteri membidas dakwaan bahawa Malaysia menuju ke arah menjadi sebuah negara gagal sambil menyifatkan pandangan itu sebagai satu ‘kekeliruan’.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Redzuan Yusof berkata, negara ini jauh daripada kegagalan kerana ia mempunyai sistem yang berfungsi.

“Kita masih mempunyai undang-undang dan ketertiban, kerajaan dan sistem penyampaiannya masih lagi berfungsi, tidak ada petanda bahawa sistem sedang runtuh.

SCROLL UNTUK ARTIKEL PENUH 👇🏻👇🏻👇🏻
SAMBUNGAN ARTIKEL 👇🏻👇🏻👇🏻

“Ya, terdapat banyak cabaran disebabkan Covid-19, terdapat sekatan pergerakan, tetapi masyarakat masih lagi berfungsi,” katanya.

Beliau mengulas tulisan kolumnis Bloomberg Daniel Moss yang menyatakan Malaysia mungkin menuju ke arah negara gagal susulan ketidakstabilan politik, salah urus pandemik Covid-19 dan kebangkitan pergerakan bendera putih.

Redzuan berkata, biarpun kerajaan bersikap terbuka terhadap sebarang kritikan, namun ia dianggap tidak adil untuk memilih maklumat tertentu dan terus membuat andaian.

“Di seluruh negara, banyak sumber dikeluarkan dan sektor ekonomi tertentu terus beroperasi. Orang ramai masih bebas keluar membeli barangan keperluan, pergi ke bank dan sebagainya.

“Tidak ada sekatan dalam memberi kritikan terhadap kerajaan. Orang ramai tidak dinafikan hak untuk membuat laporan polis terhadap sesiapa saja, termasuk pemimpin kerajaan.

“Ini tidak akan berlaku di negara gagal atau negara yang menuju ke arah kegagalan,” katanya.

Ia adalah suatu ‘hiperbola’, kata Jomo

Menerusi sebuah forum secara maya, pakar ekonomi Jomo Kwame Sundaram berkata, walaupun kerajaan tidak menunjukkan prestasi yang baik, tetapi ia adalah suatu ‘hyperbola’ untuk membayangkan Malaysia sebagai sebuah negara gagal.

“Terdapat banyak perkara yang masih berjalan (baik), jika anda melihat proses vaksinasi, ramai berpandangan bahawa dalam keadaan berlaku sedikit masalah seperti kelewatan penghantaran vaksin, kita tidaklah begitu teruk,” katanya.

Jomo, yang bercakap di sebuah forum mengenai demokrasi dan raja berperlembagaan di Malaysia, berkata walaupun terdapat banyak aspek dalam kerajaan yang dianggap gagal, Malaysia bukanlah negara gagal seperti dikatakan.

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/07/11/malaysia-tak-gagal-sistem-kerajaan-masih-berfungsi-kata-menteri/

BACA JUGA : Sempena hari lahir, Tun M mohon maaf jika ada pihak tersinggung