Majlis Raja Raja akan bermesyuarat khas lepas Agong jumpa semua ketua parti politik, kata laporan

Majlis Raja Raja akan bermesyuarat khas lepas Agong jumpa semua ketua parti politik, kata laporan

Majlis Raja-Raja Melayu akan mengadakan mesyuarat tergempar pada 16 Jun untuk membincangkan keadaan Covid-19 di Malaysia, menurut sebuah laporan.

Memetik sumber, The Straits Times Singapura berkata pertemuan sembilan ketua keluarga diraja itu akan diadakan di Istana Negara, selepas Yang di-Pertuan Agong bertemu dengan pemimpin politik dalam masa tempoh terdekat.

Difahamkan, pertemuan itu diatur hanya beberapa hari lalu berikutan krisis memerangi Covid-19, program vaksinasi yang lembab ditambah desakan mahukan darurat ditamatkan dan Parlimen bersidang semula.

“Ini bukan Persidangan Raja-raja, sebaliknya mesyuarat tergempar khas,” kata sumber kepada akhbar berkenaan tanpa mengulas lanjut.

Mesyuarat Majlis Raja-Raja sebelum ini dijadualkan berlangsung pada 30 Jun dan 1 Julai, selepas ditangguh kerana pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan.

Terdahulu, ahli politik pembangkang Khairuddin Abu Hassan berkongsi di Twitter bahawa Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah telah memperkenan menerima menghadap pemimpin semua parti politik.

Terdahulu Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi, Presiden MIC S A Vigneswaran dan Presiden MCA Wee Ka Siong memberitahu FMT mereka belum menerima sebarang jemputan rasmi dari Istana Negara.