‘Lelaki sangap’ menyamar jadi kaunselor penyusuan bantu ibu ada masalah ‘breastfeeding’ semata-mata nak tengok buah dada

‘Lelaki sangap’ menyamar jadi kaunselor penyusuan bantu ibu ada masalah ‘breastfeeding’ semata-mata nak tengok buah dada.

Seorang kaunselor penyusuan atau lactation consultant adalah seorang profesional kesihatan yang terampil dalam pengurusan klinikal penyusuan.

Mereka membantu ibu-ibu dengan teknik penyusuan yang betul serta menjawab soalan-soalan yang berkaitan dengan kesihatan bayi dan penyusuan.

‘Lelaki sangap’ menyamar jadi kaunselor penyusuan bantu ibu ada masalah ‘breastfeeding’ semata-mata nak tengok buah dada

Kaunselor penyusuan ini biasanya boleh dihubungi melalui hospital atau pusat kesihatan yang memberi fokus kepada ibu dan bayi.

Mengaku sebagai kaunselor

Walau bagaimanapun, terdapat individu yang tidak bertanggungjawab yang mengaku sebagai kaunselor dan meminta ibu-ibu yang mempunyai masalah penyusuan untuk menghantar video mereka untuk tujuan ‘pemeriksaan’.

 

Lihat siaran ini di Instagram

 

Siaran dikongsi oleh Nad Masrom (@nadmasrom)

Seorang kaunselor penyusuan yang berdaftar bernama Nad Masrom berkongsi melalui Instagramnya tentang cara seorang kaunselor palsu menipu ramai wanita.

Ini bukanlah pertama kalinya perkara ini dilaporkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Nad sendiri mengalami hampir perkara yang sama apabila menerima panggilan dari lelaki yang ingin mengambil kesempatan.

BACA”Fenomena awan berbentuk bulat buat ramai tertanya-tanya apakah puncanya