Lelaki didakwa kes rogol dihukum 200 bulan penjara ‘gagal dikesan’

Penyanyi

Seorang lelaki berusia 35 tahun dilaporkan gagal dikesan selepas didapati bersalah dengan hukuman 200 bulan penjara oleh Mahkamah Agung atas kesalahan rogol kanak-kanak.

Antara melaporkan, tertuduh kini disenaraikan dalam daftar pencarian orang (DPO) Jabatan Peguam Aceh Besar.

“Ya betul, dia adalah DPO selepas dijatuhi hukuman penjara 200 bulan atas rayuan Mahkamah Agung,” jelas Pendakwa Raya Aceh Besar, Shidqi Noer Salsa seperti dilaporkan Antara.

Lelaki didakwa kes rogol dihukum 200 bulan penjara 'gagal dikesan'

Lelaki berusia 35 tahun dilaporkan gagal dikesan selepas didapati bersalah dengan hukuman 200 bulan penjara oleh Mahkamah Agung atas kesalahan rogol kanak-kanak.

Menurut maklumat Jabatan Peguam Aceh Besar, DPO merupakan tertuduh dalam kes jenayah rogol sebagaimana dirujuk dalam Perkara 47 yang dibaca bersama Perkara 50 Qanun Aceh Nombor 6 Tahun 204 mengenai Hukum Jinayat.

Shidqi berkata, setakat ini pihaknya tidak menerima sebarang maklumat mengenai keberadaan tertuduh.

Justeru, beliau meminta orang ramai yang melihatnya agar segera memaklumkan kepada pihak pendakwa raya.

“Kami telah melakukan segala usaha memujuk (bertemu keluarga), tetapi setakat ini tidak jelas di mana dia berada, kami terus mencarinya,” kata Shidqi.

Sebelum ini, tertuduh yang juga bapa saudara mangsa didapati bersalah oleh Hakim Mahkamah Syariah Jantho dengan hukuman penjara 200 bulan atau 16 tahun lapan bulan.

Bagaimanapun di peringkat rayuan, defendan dibebaskan oleh Mahkamah Syariah Wilayah Aceh dengan kes nombor 7/JN/2021/MS. Aceh pada 20 Mei lalu.

Kemudian berdasarkan keputusan Mahkamah Syariah Aceh, Pendakwa Raya Mahkamah Negeri Aceh Besar membuat rayuan ke Mahkamah Agung Republik Indonesia.

Mahkamah Agung sekali lagi menjatuhi hukuman penjara 200 bulan kepada tertuduh.

BACA JUGA : Panas !!! Sulaiman hanya Ketua Menteri sementara?
Gempar !!! Mat Hasan dedah bakal ada jajaran baharu di Perak

CATEGORIES