Lelaki 65 tahun ditahan kerana memandu mabuk

Lelaki 65 tahun ditahan kerana memandu mabuk

Sekumpulan 19 individu termasuk berusia 65 tahun yang memandu di bawah pengaruh alkohol dan berlumba haram ditahan polis dalam Ops Samseng Jalanan sekitar ibu kota.

Ada dalam kalangan mereka juga melakukan beberapa aksi berbahaya atas jalan raya dengan melakukan aksi zig zag, roket dan Superman.

Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Asisten Komisioner Sarifudin Mohd Salleh berkata, kesemua individu itu ditahan dalam operasi sejak Jumaat lalu sehingga jam 4 pagi tadi.

Menurutnya, operasi itu dilaksanakan dengan kekuatan 74 pegawai iaitu sembilan pegawai kanan dan 65 pegawai rendah polis itu di sekitar pusat bandar, Jalan Sultan Azlan Shah, Jalan Pahang, Jalan Kuching, Jalan Parlimen dan Lebuhraya Baru Pantai (NPE).

“Kesemua individu itu dibawa ke Balai Polis Trafik Kuala Lumpur untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 45(A) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 dan akan dituduh mengikut seksyen sama,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Lelaki 65 tahun ditahan kerana memandu mabuk

JSPT KL menjalankan operasi samseng jalananm sejak jumaat hingga awal pagi Ahad sehingga menahan 19 individu melakukan kesalahan memandu di bawah pengaruh alkohol dan menunggang motosikal secara aksi merbahaya di sekitar ibu kota.Ihsan JSPT KL

Dalam Operasi Samseng Jalanan di Lebuhraya NPE dan Jalan Parlimen pula, Sarifudin menambah bahawa, Unit Risikan dan Operasi JSPT Kuala Lumpur telah menahan lima lelaki yang menunggang motosikal secara merbahaya.

Menurutnya, kesemua penunggang berusia 18 hingga 25 tahun itu ditahan dan dibawa ke Balai Polis Trafik Kuala Lumpur untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 42(1) APJ 1987.

“Secara keseluruhannya sebanyak 333 saman dikeluarkan atas pelbagai kesalahan dan 17 motosikal disita mengikut Seksyen 64 APJ 1987 kerana mengubah suai ekzos,” katanya.

Orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat berkaitan boleh menghubungi Balai Polis Trafik Jalan Tun HS Lee di talian 03-20719999 atau Hotline JSPT Kuala Lumpur di talian 03-20260267/69 atau mana-mana balai polis berhampiran,” tegasnya.

Berita Penuh : https://malaysiagazette.com/2021/10/10/19-individu-termasuk-warga-emas-dicekup-memandu-mabuk-lumba-haram/

BACA JUGA : Sidang media khas PM 3 petang ini, umum rentas negeri?

CATEGORIES