Laut antartika sejuk kalah peti ais kat rumah tapi ikan kat sana tak beku pun, kenapa?

Sebagai rakyat Malaysia yang sejati, kita mungkin pernah mengalami situasi di mana bekas ais krim disimpan di bahagian atas peti sejuk di rumah kita

Dan ketika kita membuka bekas tersebut dengan harapan yang tinggi ketika cuaca sedang panas,

kecewa melanda apabila didapati isi bekas tersebut tidak seperti yang dijangka.

Laut antartika sejuk kalah peti ais kat rumah tapi ikan kat sana tak beku pun, kenapa?

Kadangkala, bekas yang sebelumnya digunakan untuk menyimpan ikan adalah bekas ais krim yang mempunyai ilustrasi yang sangat menggoda pada penutupnya. Tetapi, ketika kita membukanya dan mendapati ikan beku, persoalan ini mungkin pernah melintas di fikiran kita.

Ikan akan membeku apabila diletakkan dalam kawasan yang suhunya berada di bawah paras beku. Namun, ikan yang berada di kawasan dengan suhu sangat sejuk, bahkan ekstrem, mampu berenang dengan tenang dalam perairan yang hampir mencapai takat beku.

Menurut Live Science, keadaan perairan di Lautan Antartika yang sangat ekstrem sepatutnya mencukupi untuk membekukan darah ikan. Walau bagaimanapun, terdapat bahan antibeku semula jadi dalam darah ikan yang memastikan bahawa aliran darahnya tetap berjalan.

Suhu Lautan Antartika adalah kira-kira -1.8 darjah Celsius, yang lebih rendah daripada takat beku darah ikan iaitu -0.9 darjah Celsius. Ini sepatutnya membawa kepada pembekuan semua ikan yang berada dalam perairan tersebut kerana suhu darah mereka sudah mencapai takat beku.

Namun, ikan-ikan ini terus berenang tanpa masalah, walaupun berada dalam keadaan perairan yang sangat ekstrem. Persoalan ini telah menjadi teka-teki bagi para penyelidik selama lebih dari 50 tahun, sehingga mereka menemui satu agen penting dalam darah ikan.

Mereka telah mengenal pasti sejenis protein khas yang memberikan perlindungan terhadap suhu sejuk dalam darah ikan yang tinggal di perairan sejuk.

Protein antibeku ini berfungsi lebih baik daripada agen antibeku dalam rumah kita. Ia menghalang darah ikan daripada membeku sepenuhnya di dalam perairan yang sangat sejuk. Walaupun demikian, saintis masih belum sepenuhnya memahami bagaimana bahan ini dapat menghalang pembekuan darah ikan.

Untuk menjawab persoalan ini, penyelidik telah mengkaji protein antibeku dalam ikan Antarctic toothfish (Dissostichus mawsoni) dengan menggunakan teknik istimewa yang membolehkan mereka merakam pergerakan molekul air yang bercampur dengan protein antibeku dari ikan tersebut.

Dengan kehadiran agen ini, molekul air terus bergetar dan bergerak, menghalang molekul air daripada membentuk kristal ais.

BACA: “Aku tak tahu nak ubah isteri aku jadi macam isteri orang lain kuat berleter, dia sempurna tapi dia terlalu senyap, rupanya dia..”