Laman web pamer individu terima ‘Datuk’ palsu terbongkar

Laman web pamer individu terima ‘Datuk’ palsu terbongkar. Baru-baru ini muncul beberapa berita yang mendakwa segelintir individu sebenarnya menggunakan gelaran Datuk palsu. Hal ini telah meraih perhatian ramai orang dan untuk pengetahuan anda, individu yang didapati bersalah menggunakan gelaran Datuk palsu ini boleh didenda RM2,500.

Lantaran itu, ada pengguna Facebook telah mendedahkan wujudnya laman sesawang palsu penganugerahan gelaran Datuk sekaligus menguatkan dakwaan banyak individu yang menggunakan perkhidmatan untuk mendapatkan gelaran Datuk palsu.

Untuk pengetahuan anda, anda boleh menyemak gelaran Datuk itu tulen di laman sesawang rasmi istiadat di sini. Malah, jika nama individu terbabit ada dalam dua laman sesawang ini iaitu www.pingatistiadatgov.org dan www.pahangsuk.com maka ia adalah gelaran Datuk palsu.

Laman web pamer individu terima 'Datuk' palsu terbongkar

Sekadar makluman, laman sesawang kerajaan tidak menggunakan domain ‘.com’ dan ‘.org’. Malah, surat watikah, kad dan juga gambar turut boleh dibuat secara palsu walaupun mereka mendakwa ia asli.

Jika anda tertanya-tanya sama ada individu itu mempunyai gelaran Datuk yang sah, anda bolehlah siasat dengan semak di laman sesawang rasmi. Barulah tidak tertipu.

BACA JUGA :

Orang ramai sayu tengok lelaki berjubah konvensyen ziarah kubur isteri

Menteri dari PAS dan Bersatu hantar surat kepada Agong

MIC sahkan PRU15 sebelum November tahun ini