“Lama aku kumpul duit nak renovate rumah, sampai masanya mak mertua pula masuk campur, semua kena ikut tekak dia”

Assalamualaikum. Aku post sekadar nak meluah. Aku tak tahu nak meluah dekat mana. Tak berani nak luah dekat family atau kawan – kawan sebab takut dorang akan ada persepsi buruk dekat keluar mertua aku.

At least kalau aku meluah, kepala aku lapang. Hati aku tak membengk4k. Haihh macam mana nak start pun aku tak tahu.

Okay, aku dah berkahwin. 6 tahun. Anak sorang. Tahun ni dah masuk 4 tahun mak mertua aku duduk dengan aku.

"Lama aku kumpul duit nak renovate rumah, sampai masanya mak mertua pula masuk campur, semua kena ikut tekak dia"

Dengan suami dan anak kami. Mak mertua aku ibu tunggal. 4 tahun aku belajar jadi manusia sabar, banyak mengalah. Biasalah kan, orang tua. Macam – macam per4ngainya. Kadang – kadang dia buat per4ngai sikit je tapi bila dah kumpul – kumpul, boleh membengk4k hati kita ni menanggungnya.

Sebelum mak mertua aku duduk dengan kitorang, dia duduk sendiri. Bekerja. Lepas pencen, laki aku buat keputusan nak jaga mak dia. I have no choice sebab adik beradik suami aku masa tu belum ada yang berkemampuan nak tanggung mak dorang.

Baca Artikel Penuh