Laksana semula GST, ini pesanan bekas Ketua Pengarah Kastam

Laksana semula GST, ini pesanan bekas Ketua Pengarah Kastam. Sekiranya kerajaan bercadang untuk melaksanakan semula cukai barang dan perkhidmatan (GST) bagi menggantikan cukai jualan dan perkhidmatan (SST), ia perlu dilakukan secara bersasar agar tidak membebani rakyat yang kini berdepan dengan kenaikan inflasi.

Demikian menurut bekas Ketua Pengarah Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM), Datuk Seri Subromaniam Tholasy yang turut berpandangan GST perlu diasingkan.
Beliau berkata GST yang dikenakan pada kadar enam peratus sebelum ia dimansuhkan seharusnya diasingkan masing-masing kepada cukai barang dengan kadar lima peratus dan cukai perkhidmatan pula sebanyak tujuh peratus.

“Kerajaan perlu melihat semula barangan cukai sifar, di mana ia perlu dihadkan kepada barangan asas sahaja,” katanya dalam program ‘Malaysia Petang Ini’ terbitan Bernama TV semalam.
Beliau berkata ini kerana sekiranya kadar cukai ditetapkan terlalu rendah sehingga empat peratus, ia hanya akan menyumbang kepada pendapatan neutral, manakala kadar lebih tinggi dapat meningkatkan pendapatan negara, pasaran saham serta kewangan negara.

Baca Artikel Penuh