“KWSP untuk hari pencen”, KJ senada dengan kerajaan perpaduan

“KWSP untuk hari pencen”, KJ senada dengan kerajaan perpaduan. “Ramai nak keluarkan wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tetapi kita ingatkan simpan untuk hari pencen nanti,” kata bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

Menurutnya, rakyat Malaysia perlu berpandangan jauh sebelum meminta pengeluaran KWSP buat kali ketiga.

Beliau turut menyuarakan kebimbangan jika rakyat menyalahgunakan wang tersebut sekiranya kerajaan membenarkan pengeluaran seterusnya dibuat.

"KWSP untuk hari pencen", KJ senada dengan kerajaan perpaduan

“Kita lihat sebelum ini, masa kerajaan benarkan pengeluaran, berapa ramai yang keluarkan wang tersebut dan tak guna betul-betul,”

“Simpanan terbabit adalah bagi menjamin masa depan persaraan pencarum,” katanya ketika bertugas sebagai Dj dalam segmen Bekpes Hot FM pada Isnin.

Beliau mengulas cadangan pemanggil yang meminta kerajaan hanya membenarkan individu pertama kali atau tidak pernah mengeluarkan simpanan tersebut.

Jelas Khairy, terdapat inisiatif boleh diusulkan oleh pihak kerajaan bagi membantu rakyat yang sedang kesusahan tanpa menjejaskan masa depan mereka.

“Kalau kita tak dapat bergantung kepada simpanan KWSP, maka ia terpulang kepada kerajaan. Banyak cara lain untuk bantu.

“Kerajaan perlu dengar rintihan rakyat, sekarang mereka tengah susah susulan inflasi, kenaikan barang dan sebagainya. Tanpa menjejaskan masa depan rakyat,” ujar beliau.

Pada Ahad, beliau memuat naik hantaran di InstaStory miliknya memaklumkan akan membincangkan mengenai topik hangat iaitu pengeluaran kali ketiga simpanan KWSP dan rata-rata netizen berpendapat pengeluaran itu perlu dilakukan.

baca:

“Saya tak takut kena tangkap, 2 hari sudah angkat keluar”, Rohingya tak takut kena tangkap akui ada kabel

Ryan Bakery sertai Sepahtu Reunion, ganti Shuib