Krisis Covid-19 : Kerajaan PN seolah-olah beri rakyat resipi yang “beracun”, kata pemimpin Amanah WP

Melebihi setahun wabak Covid-19 melanda rakyat Malaysia dan kita masih bergelut dengan krisis ini. Kita telah pun memasuki Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) versi 3.0 namun belum lagi ketemu jalan keluar dari kemelut wabak.

Dalam mengatasi krisis ini, kerajaan Perikatan Nasional (PN) seolah-olah memberikan rakyat resipi yang “beracun” melalui pengisytiharan darurat di seluruh negara yang telah berkuat kuasa pada 11 Januari dan dijadualkan tamat pada 1 Ogos.

Perisytiharan tersebut dikatakan untuk membolehkan kerajaan PN memberikan fokus untuk menangani permasalahan Covid-19 tanpa ada gangguan politik.

Pengisytiharan tersebut jelas adalah usaha Muhyiddin untuk terus memegang tampuk kekuasaan, menyekat pilihan raya dan menghilangkan peranan semak dan imbang Parlimen, dan bukan untuk menangani wabak itu secara serius.

Perisytiharan telah memberikan ruang tanpa batas melakukan apa sahaja untuk menggunakan aset negara seperti meluluskan penggunaan sumber kewangan negara tanpa perlu melalui kuasa kepimpinan legislatif iaitu Parlimen.

Ordinan ini apabila berada di tangan pemimpin yang tidak bertanggunjawab adalah satu resipi yang akan meracuni negara. Racun dengan sifatnya yang berbisa apabila berada di dalam badan manusia akan merosakan organ-organ serta tisu-tisu dan memberikan kesan yang fatal kepada tubuh badan manusia.

Begitulah yang sedang berlaku dengan pemerintahan negara. Dengan meminggirkan peranan Parlimen sebagai badan semak dan imbang ketika berhadapan krisis mega seperti Covid-19 adalah tindakan yang langsung tidak menghormati prinsip politik demokrasi moden iaitu peranan semak dan imbang kuasa dalam pengendalian negara.

Satu kajian yang telah dilakukan oleh Universiti Birmingham di United Kingdom, 52% negara mengadakan sidang Parlimen seperti biasa, 35% mengadakan sekali sekala dan sementara 12% tidak mengadakan persidangan langsung ketika berhadapan krisis wabak Covid-19.

Kajian itu juga mendapati bahawa suasana semak dan imbang yang efektif telah memainkan peranan penting dalam mengimbangi kuasa eksekutif daripada mengambil tindakan sewenang-wenang dan mendesak kuasa eksekutif bertindak pantas serta bijaksana dalam membendung wabak dan mengatasi permasalahan yang lahir daripadanya seperti ekonomi dan sosial.

Kita telah melihat kesan buruk dari ‘mengkasikan’ kuasa Parlimen Malaysia, tindak balas yang lesu terhadap isu-isu, navigasi yang lintang pukang dalam menyelesaikan krisis, sikap sombong dan kurangnya rasa empati terhadap keadaan rakyat.

Sentiasa berpatah balik dalam membuat keputusan, meremehkan seruan pertolongan dari rakyat dan mengadakan saman yang melampau adalah beberapa gejala apabila kuasa berlebihan diberikan pada segelintir golongan elit; seperti kata pepatah “Give all power to the few they will oppress the many.”

Kes Covid-19 makin mengganas ketika hanya 30 peratus dari sasaran kerajaan PN telah diberi vaksin setakat ini.
Tidak cukup dengan hidangan resipi yang “beracun” itu , rakyat pula disajikan dengan ramuan kepimpinan yang langsung tidak menyelerakan.

Ketika berhadapan krisis, tindak balas kepemimpinan tidak cukup sekadar ucapan; atau hanya mengeluarkan penyataan media dalam bentuk PDF. Mesej yang tepat akan membina kepercayaan dan sokongan rakyat dalam inisiatif kerajaan seperti peribahasa Inggeris “cometh the hour, cometh the man”.

Malangnya bagi rakyat Malaysia, pemimpin yang didambakan tidak pernah muncul dan tiada petanda ia akan muncul dalam masa terdekat.

Rata-rata rakyat menyatakan kekecewaan mereka terhadap Muhyiddin dan Kabinetnya yang telah nyata gagal dalam memaparkan ciri-ciri kepemimpinan dalam menangani krisis.

Saya tidak akan menyentuh segala kegagalan kepimpinan PN, cukup untuk saya membicarakan tiga dosa besar kepemimpinannya.

Yang pertama ialah kelajuan ibarat siput, keutamaan yang tidak terpandu dan tidak memaparkan keyakinan dalam membuat keputusan. Semasa krisis, pemimpin yang kompeten akan memproses dengan tepat maklumat yang ada, menentukan prioriti secara pantas dan membuat keputusan dengan penuh keyakinan.

Muhyiddin pasti telah gagal dari awal krisis, menangguhkan mesyuarat Majlis Keselamatan untuk memberikan laluan kepada kejohanan golf. Ini menjadi corak yang sering diulangi, yang terbaharu dalam menguruskan program imunisasi.

Penuh dengan janji-janji manis (menjanjikan memberi vaksin kepada 27 juta rakyat Malaysia selama 12 bulan bermula Mac 2021 yang mana setakat ini hanya 3.49 juta yang telah diberi vaksin; hanya 30% dari pencapaian yang disasarkan) dan gagal dalam meletakan hala tuju yang jelas kepada rakyat untuk memerangi wabak tersebut.

Kedua, tindakan yang bersimpang siur antara ahli Kabinet beliau, sikap angkuh dan tidak terbuka kepada cadangan terutamanya dari mereka yang memang ada kepakaran.

Ciri kepimpinan yang berkesan mampu untuk mendahului perubahan yang berlaku, mencari input dan maklumat dari pelbagai sumber, tidak takut untuk mengakui mereka tidak tahu dan membawa kepakaran dari luar apabila diperlukan.

Keangkuhan pentadbirannya jelas ditunjukan dengan tidak endah terhadap cadangan ikhlas dari mereka yang mempunyai kepakaran seperti mengambil pendekatan “whole society approach”, melibatkan sektor swasta dan memberikan prioriti dalam meluaskan suntikan pertama dan bukan suntikan kedua.

Sikap angkuh ini mengakibatkan perang menentang virus yang kucar kacir. Menteri Kewangan yang lebih bersahabat dengan sektor perbankan daripada rakyat tanpa rasa empati terhadap rintihan mereka telah menolak bulat-bulat cadangan agar moratorium secara menyeluruh diberikan kepada rakyat .

Akhirnya, yang dosa paling besar dan tidak dapat dimaafkan ialah kegagalan kepimpinan PN dalam “walk the talk” di mana ianya amat penting dalam membina keyakinan rakyat terhadap tindakan kerajaan.

Seperti kata pepatah Inggeris, “Kata-kata baik tidak boleh melindungi tindakan jelek” atau bagi saya yang lebih tepat untuk kepimpinan PN ialah “Kata kata jelek tidak boleh melindungi tindakan jelek”.

Pentadbirannya amat terkenal dengan menggunakan kata-kata sindiran dan sinis untuk menutup tingkah laku jelek mereka.

Terbaharu, Menteri Besar Kedah dalam membela tindakan beliau tidak mematuhi SOP menyatakan “Saya tidak tertarik dekat janda, tidak menarik dekat ‘minah rewang’ saya tertarik pada kereta saja”. Kata-kata pemimpin Pas itu amat meremehkan status wanita.

Kata-kata dan tindakan jelek merupakan permainan elit politik Muhyiddin dan ini adalah bahan-bahan yang akan dihidangkan kepada rakyat selagi PN memerintah.

*ZAHARUDIN OTHMAN merupakan Timbalan Pengerusi AMANAH Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Berita Penuh :https://malaysiadateline.com/pn-hidang-resepi-racun-ramuan-kepimpinan-cacamarba-urus-krisis-covid-19/

CATEGORIES