Kontak rapat tiada simptom tidak perlu hadir CAC

Kontak rapat tiada simptom tidak perlu hadir CAC. Khairy berkata, semua individu yang dikenal pasti sebagai kontak rapat kepada kes positif termasuk yang belum divaksinasi tidak perlu melakukan ujian pengesanan COVID-19 sekiranya tidak mengalami sebarang gejala. Jelasnya, tidak perlu hadir ke pusat penilaian COVID-19 (CAC).

KKM bersiap siaga menghadapi gelombang Omicron berikutanpeningkatan kes Covid-19 dengan mengaktifkan semula NationalCovid-19 Rapid Response Task Force (RRTF).

Semua penduduk berusia 60 tahun dan ke atas atau penerima dos lengkap vaksin Sinovac perusia 18 tahun dan ke atas perlu mengambil suntikan dos penggalak bagi mengekalkan status vaksinasi lengkap sebelum 1 Mac 2022.

KKM menyediakan vaksin keluaran Sinovac di Pusat Pemberian Vaksin (PPV). Cara untuk memilih vaksin ini sebagai dos penggalak akan dimaklum nanti.

Individu positif COVID-19 kategori 1 (tiada gejala) dan 2A (gejala ringan) dan tidak berisiko tinggi (60 tahun ke bawah dan tidak mempunyai komorbid) TIDAK PERLU HADIR ke Pusat Penilaian COVID-19 (CAC).

Semua klinik kesihatan bersedia untuk menerima kedatangan pesakit yang tinggi. Terdapat 170 buah CAC di klinik Kesihatan dan di komuniti sedang beroperasi untuk membuat penilaian pesakit positif COVID-19.

Kontak rapat tiada simptom tidak perlu hadir CAC

BACA JUGA :

Suntikan vaksin Covid-19 di Sekolah akan dilaksana – Khairy

Malaysia punyai lokasi seakan ‘Amazon’ di Terengganu

14 negara ini bakal hancur jika Rusia dan Ukraine berperang