Kini dah boleh guna Maybank QRPay di China undang reaksi netizen

Maybank telah mengumumkan perluasan perkhidmatan QRPay rentas sempadannya ke China,

Ia menjadi salah satu bank Malaysia yang pertama dalam pasaran untuk melakukannya.

Perluasan ini akan memperkuatkan keupayaan pembayaran rentas sempadan yang sedia ada oleh Maybank dan meningkatkan kemudahan serta kecekapan transaksi kewangan secara digital.

Kini dah boleh guna Maybank QRPay di China undang reaksi netizen

Menurut kenyataan rasmi Maybank, inisiatif ini bertujuan untuk memberi manfaat kepada lebih daripada 8 juta pengguna aplikasi Maybank MAE yang melawat China serta lebih daripada 700,000 peniaga Maybank QRPay di Malaysia melalui transaksi yang dilakukan oleh pelancong dari China.

Pelancong Malaysia boleh melakukan pembayaran tanpa tunai melalui mana-mana peniaga yang menerima Alipay di China. Pengguna hanya perlu mengimbas kod QR dengan menggunakan aplikasi MAE dan kemudian memasukkan jumlah pembayaran yang akan ditukar kepada mata wang tempatan China, iaitu Renminbi China.

Pada awal tahun 2023, Maybank telah melancarkan ciri QRPay rentas sempadan yang ditujukan kepada pengguna aplikasi MAE Malaysia yang melancong ke negara-negara jiran seperti Thailand, Indonesia, dan Singapura.

Pada masa yang sama, peniaga Maybank QRPay yang sedia ada akan dapat menerima pembayaran daripada pelancong yang menggunakan aplikasi pembayaran yang disokong dari negara-negara ini.

Pelancong dari China terus menjadi segmen sasaran utama bagi Malaysia, di mana Kementerian Pelancongan telah mengumumkan sasaran sekitar 16 juta pelancong untuk tahun 2023, termasuk 5 juta daripadanya dijangka datang dari China.

Sebelum wabak COVID-19 pada tahun 2019, pelancong dari China dilaporkan telah menyumbang perbelanjaan sebanyak RM15.3 bilion di Malaysia.

BACA: “Mak tiba-tiba cakap nak tukar nama pusaka atas nama aku, masa nak pergi tukar nama, mak aku jatuh terduduk atas jalan”