Kes Bella : Hakim beri amaran kepada orang ramai, “jangan terlampau komen”

Kes Bella : Hakim beri amaran kepada orang ramai, “jangan terlampau komen”

“Jangan terlampau komen” – Isu adik Bella, Hakim beri amaran kepada netizen

Dapat dilihat pelbagai spekulasi, dakwaan dan dokumen daripada kes perbicaraan tersebut tersebar di media sosial.

Sejak prosiding kes penganiayaan seorang remaja perempuan sindrom down yang dikenali Bella, berlangsung, warganet semakin rancak dan ‘berlagak’ arif mengenai isu tersebut.

Hakim minta netizen bertenang

Mahkamah Sesyen pada hari ini meminta dan mengingatkan kepada natizen untuk bertenang dan tidak mengeluarkan sebarang kenyataan mengenai prosiding kes tersebut.

Menurut Hakim Izralizam Sanusi, peringatan tersebut adalah bagi mengelakkan perjalanan perbicaraan kes remaja perempuan berusia 13 tahun itu terjejas.

Tambahnya, ia dibuat selepas terdapat pihak pendakw4an menaikkan isu kepada mahkmah bahawa natizen masih membuat hantaran di platform media sosial.

Kes Bella : Hakim beri amaran kepada orang ramai, "jangan terlampau komen"

Mahkamah akur hak rakyat

Walau bagaimanapun, Hakim Izaralizam mengatakan pihak mahkamah akur bahawa rakyat di negara ini mempunyai hak kebebasan bersuara.

Tetapi, haruslah diingatkan bahawa tindakan undang-undang boleh dikenakan kepada mana-mana individu yang melampaui batas.

Jangan komen berunsur fitnah

Beliau juga mengingatkan kepada pihak pendakwaan dan pembelaan agar tidak menyebarkan sebarang dokumen yang dirujuk di mahkamah dengan memuat naik semula di media sosial.

Selain itu, beliau memberikan am4ran kepada orang ramai, terutamanya yang menghadiri prosiding di galeri awam supaya tidak membuat komen-komen berbau fitn4h, subjud!s atau menghin4 mahkamah.

“Jangan melampau, simpan sahaja komen-komen itu, jangan sebar kenyataan dan dokumen mahkamah semata-mata mahu mahu dapatkan pengikut (followers).”tegas Hakim.

Kes Bella : Hakim beri amaran kepada orang ramai, "jangan terlampau komen"

Netizen diminta hormat keputusan mahkamah

“Prosiding ini masih jauh, saksi pula tidak sihat, ditambah pula dengan komen-komen seumpama itu, tertudvh juga belum didapati bersalah, mahkamah belum tentukan apa-apa, kamu sudah buat keputusan,” katanya.

Di samping itu, Hakim turut mengatakan bahawa sebelum ini Timbalan Pendakwa Raya, Nor Azizah Mohamad sudah memberi amar4n, namun ia seolah-olah diendahkan.

Ini jelas dilihat apabila terdapat komen-komen yang dibuat masih berleluasa sehingga kini.

Oleh itu, beliau meminta jasa baik semua orang bagi menghormati prosiding kes tersebut kerana mahkamah masih belum menentukan apa-apa keputusan.

TONTON:

BACA:

Kerajaan senaraikan 22 harga barang ini sempena Aidilfitri

Siti Bainun kena ‘troll’ lagi, kalini menang anugerah pula, berdekah tengok..

Kisah lelaki serah kesemua wang KWSP RM10K kepada ibu tercinta jadi perhatian

CATEGORIES