Kes Azan di Penang penduduk capai kata sepakat, Mufti keluar arahan tiada halangan Azan, pencetus perbalahan tetap tak puas hati?

Kes Azan di Penang penduduk capai kata sepakat, Mufti keluar arahan tiada halangan Azan, pencetus perbalahan tetap tak puas hati?.

Baru-baru ini kecoh di laman sosial mengenai sepotong video mengaitkan isu penggunaan pembesar suara bagi laungan azan

Yang dibangkitkan pada mesyuarat Badan Pengurusan Bersama (JMB) di sebuah kondominium di Tanjong Tokong, Pulau Pinang.

Kes Azan di Penang penduduk capai kata sepakat, Mufti keluar arahan tiada halangan Azan, pencetus perbalahan tetap tak puas hati?

Larangan speaker untuk azan?

Menerusi satu ciapan yang dimuat naik oleh seorang pengguna di laman Twitter bernama Amran, dia menjelaskan punca sebenar isu tersebut timbul dalam kalangan penduduk di kondominium berkenaan.

Ini kerana, penduduk beragama Islam di situ tidak berpuas hati apabila pihak JMB kondominium tersebut melarang penggunaan pembesar suara di surau yang beroperasi dengan kebenaran Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP) di situ.

Ok lah memandangkan ramai yang jenis pantang ada isu semua nak kait dengan politik, ni Amran explain detail sikit pasal isu azan dekat Penang tu.

Isu ni berlaku dekat sebuah kondominium dekat Tanjong Tokong. Dorang ada buat meeting dengan Badan Pengurusan Bersama (JMB). Benda ni jadi kecoh bila ada yang usulkan pasal laungan azan.

Makanya jadi marah lah penduduk beragama Islam yang ada dalam tu. Bila dah bertekak, Pejabat Agama Daerah Timur Laut pun turun untuk berbincang dengan JMB dan pihak pengurusan surau.

Bagaimanapun, difahamkan isu berkenaan sudah pun selesai selepas mencapai kata sepakat. Malah, satu kenyataan rasmi telah dikeluarkan oleh Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Noor berhubung perkara tersebut.

Persetujuan pun dah dicapai. Isu pun dah selesai. Mufti Pulau Pinang pun dah keluar kenyataan yang pembesar suara luar boleh digunakan untuk laungan azan dan iqamah. So apa isunya lagi yang nak melalak macam dunia nak kiamat ni?

@pu_syedofficialapa shj melibatkan hal ehwal agama Islam..toksahlah disekat² apatah lagi ttg syiar agama..dalam Negara Islam kot.. semoga kes ini dapat diselesaikan dengan damai..

♬ original sound – PU Syed

Sementara itu, pemilik akaun Twitter tersebut berharap agar pihak berwajib mengambil tindakan ke atas individu yang menimbulkan isu tersebut yang dilihat sengaja mahu mencetuskan perbalahan antara kaum yang menetap di kondominium berkenaan.

Amran harap pihak berkuasa boleh lah ambil tindakkan pada mangkuk hayun yang cuba-cuba nak timbulkan ketegangan antara kaum ni.

Tak kira lah pihak yang usulkan pasal larangan azan tu ke, yang viralkan video tu ke, kalau kesan dia boleh cetuskan ketegangan kaum, elok ditangkap je terus.

Yang komen pun boleh tahan jugak, kalau tak dibendung orang-orang macam ni mau jadi pergaduhan kaum rasanya.

BACA: 

Kecoh kes kalimah Allah? Ini sebenarnya yang berlaku ramai nak tahu

Patut pun lambat kering, rupanya salah ‘step’! Lelaki ini kongsi cara betul guna dryer, confirm jimat duit