Keris sebenar Mat Kilau dipamer kepada umum

Keris sebenar Mat Kilau dipamer kepada umum. Tayangan filem Mat Kilau yang masih menjadi bualan hangat ramai kini masih ditayangkan di pawagam hingga ke hari ini. Filem yang mengangkat nama pahlawan Tanah Melayu menentang penjajah satu ketika dahulu ini berjaya membuatkan nama Mat Kilau disebut-sebut.

Perjuangan mempertahankan Tanah Melayu dan bangsa sendiri, sejarah Mat Kilau mula membuatkan penonton ‘menggali’ dan mahu tahu mengenai insan hebat ini. Malah dalam satu perkongsian rakaman yang memaparkan keris Mat Kilau sebenar ini telah mencuri perhatian ramai.

Keris Mat Kilau sebenar itu masih disimpan dengan baik sekali oleh waris pahlawan ini. Perkongsian rakaman keris Mat Kilau sebenar ini telah dimuat naik oleh seorang pengguna TikTok dengan nama akaun panglimapangiranaduka. Berikut adalah rakaman tersebut:

Malah satu lagi pengguna TikTok turut memuat naik rakaman dengan paparan keris pahlawan tersebut.

Apa-apa pun perkongsian rakaman kedua-duanya telah meraih perhatian ramai. Rata-rata warganet meninggalkan reaksi mereka mengenai perkongsian rakaman ini di ruangan komen seperti berikut:

Keris sebenar Mat Kilau dipamer kepada umum

“Meremang bulu roma bila keris arwah dicabut. Semoga arwah ditempatkan bersama dengan golongan beriman”

“Keris tu ada aura..Waktu nak tarik keluar keris tu rasa berdebar2 tengok..Dapat jugak tengok keris Mat Kilau…”

“Bila ditarik bilah keris tu..Meremang bulu roma saya..”

“Bertapa kuat kesan media kepada rakyat. Dulu tak ramai pun orang kisah pasal pewira Mat Kilau. Sekarang sampai keris orang dah tahu”

BACA:

Ebit Lew buka ‘buah silat’ selepas tonton Mat Kilau, habis tersungkur lawan

Tak hadir majlis pelancaran Mat Kilau, Syamsul beri alasan ini..

Filem Mat Kilau dilanda kontroversi walaupun belum ditayang