Kerana ketandusan pemimpin dalam Bersatu, tawaran Muhyiddin kepada KJ buat akar umbi Bersatu tak puas hati

Oleh MHDAILY

Kerana ketandusan pemimpin dalam Bersatu, tawaran Muhyiddin kepada KJ buat akar umbi Bersatu tak puas hati.

Akar umbi Bersatu tidak gembira Khairy Jamaluddin ditawarkan kerusi dalam Majlis Tertinggi parti kerana merasakan orang lain lebih layak.

Dua pemimpin bahagian, yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan, berkata tawaran itu tidak begitu baik kerana Khairy bukan ahli Bersatu.

SCROLL UNTUK ARTIKEL PENUH ๐Ÿ‘‡๐Ÿป๐Ÿ‘‡๐Ÿป๐Ÿ‘‡๐Ÿป
SAMBUNGAN ARTIKEL ๐Ÿ‘‡๐Ÿป๐Ÿ‘‡๐Ÿป๐Ÿ‘‡๐Ÿป

Kerana ketandusan pemimpin dalam Bersatu, tawaran Muhyiddin kepada KJ buat akar umbi Bersatu tak puas hati

Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti saluran Telegram FMT
“Terdapat ramai lagi yang telah bekerja keras untuk parti itu mendapatkan kerusi, dan kini ditawarkan kepada seseorang yang masih belum menjadi ahli Bersatu,” kata seorang ketua bahagian Selangor.

Beliau berkata walaupun presiden Bersatu Muhyiddin Yassin mungkin telah membincangkan perkara itu dengan pemimpin kanan, parti itu juga sepatutnya melibatkan akar umbi sebelum mengumumkan tawaran itu.

โ€œApabila pilihan raya, akar umbilah yang paling banyak melakukan kerja, daripada bercakap dengan pengundi hingga memasang bendera, dan sebagainya.

“Nampak tidak elok keputusan sebesar ini dibuat tanpa mendengar suara akar umbi,” katanya.

Seorang lagi ketua bahagian dari Negeri Sembilan menjangkakan parti itu akan menawarkan Khairy kerusi pada pilihan raya negeri jika beliau menerima tawaran Muhyiddin.

“Ini akan mengecewakan ramai ahli, yang mungkin berharap untuk mendapat pencalonan kerusi,” katanya.

Tindakan sedemikian mungkin menimbulkan mogok dalaman dan mempertaruhkan perpaduan parti, tambahnya.

Bagaimanapun, seorang ahli Majlis Tertinggi yang juga enggan dikenali berkata tawaran itu adalah satu langkah positif yang akan menguntungkan parti.

โ€œKami akan menghadapi pilihan raya di enam negeri, jadi mempunyai seseorang seperti Khairy di pihak kami adalah baik untuk parti.

โ€œDia nampaknya menjadi kegemaran orang ramai. Dia seorang tokoh popular dan itu bagus untuk kita, terutama pada masa sukar seperti sekarang,โ€ katanya merujuk kepada dakwaan beberapa pemimpin parti atas dakwaan rasuah.

Ketua sayap ahli bersekutu Bersatu itu juga mengalu-alukan segala usaha yang bertujuan meningkatkan peluang parti itu untuk menang pada pilihan raya.

โ€œWalaupun Bersatu mempunyai ramai pemimpin berkarisma dan berpengalaman dalam Majlis Tertingginya, pemimpin kita mesti mengambil kira nilai Khairy dari segi membawa lebih banyak undi,โ€ kata Chong Fat Full kepada FMT.

Minggu lalu, Muhyiddin mempelawa Khairy menyertai Bersatu dan menawarkannya kerusi Majlis Tertinggi.

Bagaimanapun, pada Isnin, Khairy berkata beliau memerlukan masa untuk mempertimbangkan masa depan politiknya, sambil menambah bahawa kembali ke politik mesti berdasarkan aspirasi politiknya sendiri, dan tidak ditentukan oleh emosi atau keperluan untuk membalas dendam.

BACA:ย Tak sangka! Rupanya Sufian Suhaimi ada kembar yang ramai tak tahu?

AKSB dakwa pemberian sagu hati Aidilfitri untuk ringankan beban Ahli Lembaga Pengarah