Kerana ciuman sama jantina lelaki ini berjaya hidup lebih 30 tahun, macam pelik je? Rupanya ini kisah sebenar

Kerana ciuman sama jantina lelaki ini berjaya hidup lebih 30 tahun, macam pelik je? Rupanya ini kisah sebenar.

Pada Julai 1967 di Jacksonville, FL, jurugambar Rocco Morabito sedang memandu di sepanjang West 26th Street, menuju ke tugasan.

Dia melewati beberapa orang penjaga garisan dengan Pihak Berkuasa Elektrik Jacksonville yang menyelesaikan penyelenggaraan rutin pada tiang utiliti.

Kerana ciuman sama jantina lelaki ini berjaya hidup lebih 30 tahun, macam pelik je? Rupanya ini kisah sebenar

Dalam perjalanan pulang dari tugasannya, terlintas di fikirannya untuk berhenti dan cuba mendapatkan beberapa gambar pekerja. Semasa dia berhenti di tempat lelaki itu bekerja, dia terdengar jeritan. Sesuatu yang dahsyat telah berlaku.

Randall G. Juara adalah penjaga garisan di bahagian atas galah. Semasa menyelesaikan penyelenggaraan, dia entah bagaimana menyikat salah satu talian di bahagian atas tiang utiliti. Dia serta-merta pengsan apabila bekalan elektrik menerpa tubuhnya. Nasib baik, tali pinggang keselamatannya menghalang dia terjatuh, tetapi dia masih tergantung hampir mati jika seseorang tidak bertindak cepat.

Seseorang itu adalah rakan kongsi Champion, JD Thompson, yang berlari dari tiang lain kira-kira 400 kaki jauhnya.

Thompson dapat mencapai Champion dalam beberapa saat, tetapi tidak mungkin dia boleh melakukan CPR dengan Champion terjuntai terbalik. Dia juga menyedari bahawa dia tidak mempunyai masa untuk melepaskan Champion dari abah-abahnya dan membawanya turun ke tanah untuk melakukan proses menyelamatkan nyawa.

Thompson memutuskan bahawa satu-satunya pilihan pada masa itu ialah cuba mendapatkan semula udara ke dalam paru-paru Juara yang tercungap-cungap.

Dia memegang kepala Champion, membentuk meterai dengan bibirnya, dan menghembuskan udara ke dalam mulut rakan sekerjanya yang tidak bermaya.

Dia memukul dadanya dengan penumbuk sehingga dia merasakan nadi yang lemah.

Thompson tahu bahawa sudah tiba masanya untuk menurunkan pasangannya supaya dia boleh menerima rawatan perubatan. Dia membuka tali pinggang Champion, meletakkannya di atas bahunya, dan menuruni tiang.

Di lapangan, Thompson dan seorang lagi rakan sekerja melakukan CPR sehingga paramedik tiba. Juara mempunyai nadi yang lebih kuat, bernafas, dan separuh sedar pada masa kru perubatan sampai kepada mereka.

Jurugambar, Morabito, yang berhenti untuk mengambil gambar para pekerja memanggil ambulans dari radio dua halanya di dalam keretanya. Semasa dia memandang ke arah dua lelaki itu, tinggi di atas tiang, dia menyedari betapa pentingnya detik yang berlaku di hadapannya. Dia merakam gambar Thompson memberikan Champion “ciuman kehidupan”, yang mana foto itu diketahui sejak itu.

Foto mentah dan berkuasa itu memenangi Hadiah Pulitzer 1968 dan menerima pengiktirafan di seluruh dunia. Thompson, Champion, dan Morabito menjadi selebriti segera. Thompson dipanggil wira lebih banyak daripada yang dia jaga.

Terima kasih kepada tindakan pantas JD Thompson, Randall G. Champion dapat menjalani kehidupan yang penuh dan normal. Juara hidup 35 tahun lagi, meninggal dunia pada tahun 2002 pada usia 64 tahun. Rocco Morabito meninggal dunia semasa dalam penjagaan hospis pada April 2009. Sehingga penulisan cerita ini, JD Thompson masih hidup dan sihat.

BACA: 

Didakwa jadi punca Diana minta cerai dengan Farid Kamil, sekali Ahirine buka mulut dedah situasi sebenar

“Lepas kahwin, aku gemuk, isteri pula makin tiptop, diam-diam belakang aku, ini yang isteri aku balas”