Kerajaan warta peraturan baharu peranti vape, ini denda jika gagal patuh

Kerajaan warta peraturan baharu peranti vape, ini denda jika gagal patuh.Pengeluar tempatan dan pengimport rokok elektronik atau peranti vape kini perlu memohon pensijilan dan pelabelan SIRIM, berikutan langkah persekutuan untuk mewartakan Perintah Perihal Dagangan (Pensijilan dan Penandaan) Peranti Rokok Elektronik 2022 di bawah Akta Perihal Dagangan 2011 hari ini.

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), dalam satu kenyataan hari ini, berkata perintah itu yang akan berkuat kuasa pada 3 Ogos 2022 adalah bagi memastikan produk vape selamat digunakan. Sijil dan label boleh didapati daripada SIRIM QAS International Sdn Bhd.

“Tanda MS SIRIM hendaklah diletakkan pada peranti rokok elektronik (vape), alat gantinya, atau pada bekas peranti yang mudah dilihat oleh pengguna.

“Tanda MS SIRIM pada peranti rokok elektronik menunjukkan bahawa ia telah mematuhi piawaian keselamatan dan selamat digunakan,” kata KPDNHEP dalam satu kenyataan.

Warta persekutuan merujuk kepada “peranti rokok elektronik” dan “alat ganti” tetapi gagal menyebut pod vape atau jus, yang merupakan komponen yang berbeza daripada peranti itu sendiri.

Walaupun peraturan baharu itu, pod vape dan jus kekal di bawah peraturan kelabu, walaupun Akta Racun 1952 menetapkan bahawa nikotin hanya boleh dibekalkan oleh ahli farmasi atau pengamal perubatan.

Kerajaan warta peraturan baharu peranti vape, ini denda jika gagal patuh

Pod dan jus vape pakai buang biasanya mengandungi nikotin, perasa dan bahan kimia lain yang membantu membuat asap apabila dipanaskan dengan e-rokok.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat , asap e-rokok yang disedut dan dihembus boleh mengandungi bahan berbahaya seperti bahan kimia penyebab kanser dan logam berat seperti nikel, timah dan plumbum.

KPDNHEP berkata syarikat yang gagal mematuhi sijil SIRIM baharu dan undang-undang penandaan boleh didenda sehingga RM200,000. Bagi pesalah kedua atau berulang, mereka boleh didenda sehingga RM500,000.

Individu juga boleh didenda sehingga RM100,000 atau penjara sehingga tiga tahun, atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Bagi pesalah individu kedua atau berulang, mereka boleh dikenakan denda sehingga RM250,000, penjara tidak lebih lima tahun, atau kedua-duanya sekali.

KPDNHEP berkata ia berharap warta persekutuan akan menghalang pengilang dan pengimport tempatan daripada memasarkan dan menjual vape atau peranti e-rokok berkualiti rendah di Malaysia.

Sumber asal: https://codeblue.galencentre.org/2022/04/05/government-regulating-vape-devices-with-sirim-cert-requirement/

BACA:

Resipi air mango dessert khas untuk buka puasa, kecur air liur tengok..

KWSP beri amaran jangan kongsi status pengeluaran khas di media sosial, ini sebabnya..

Lelaki paling kaya di Asia beri nasihat ‘padu’ untuk belia gaji RM2,000