Kerajaan Qatar laksana Piala Dunia cara islam, boleh kena penjara jika buat seks

Kerajaan Qatar laksana Piala Dunia cara islam boleh kena penjara jika buat seks

Kerajaan Qatar laksana Piala Dunia cara islam, boleh kena penjara jika buat seks. Piala Dunia 2022 akan diadakan di Qatar pada bulan November. Ini adalah kali pertama kejohanan bola sepak dunia diadakan di negara yang mengamalkan cara hidup Islam.

Diadakan di negara yang melaksanakan undang-undang syariah Islam, pelancong yang datang menonton Piala Dunia tidak boleh bertindak sewenang-wenangnya.

Antaranya adalah tidak boleh berhubungan seks tanpa ada ikatan yang sah, pelancong juga dilarang melakukan hubungan intim satu malam atau lebih terkenal dengan nama one night stand dengan orang yang tidak dikenali. Jika ditangkap, pelancong boleh dipenjara sehingga tujuh tahun.

Bukan itu sahaja, Qatar juga tidak melarang minum minuman beralkohol di kawasan awam, seperti jalan raya dan taman awam. Alkohol hanya terdapat di hotel berlesen dan pelancong diminta menghormati tradisi negara tersebut.

Memetik media British tempatan, Mirror, peraturan ketat itu menyebabkan ramai peminat bola sepak di negara Ratu Elizabeth bimbang.

Kerajaan Qatar laksana Piala Dunia cara islam boleh kena penjara jika buat seks

“Dengan larangan yang sangat ketat dan menakutkan jika anda ditangkap, ada kebimbangan bahawa ini boleh menjadi kejohanan yang sangat buruk untuk peminat.”

Qatar sendiri sedang mempromosikan dirinya sebagai tuan rumah kejohanan Piala Dunia bagi mewakili Dunia Arab. Negara yang kaya dengan minyak itu juga telah mendapat sokongan daripada semua negara anggota Liga Arab.

Qatar kemudian meletakkan tawarannya untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia sebagai peluang untuk merapatkan jurang antara dunia Arab dan Barat.

BACA:

Annuar jangka lebih ramai MT Umno akan dipecat selepas Tajuddin

Elfira Loy kongsi video ‘live’ bersalin di hospital, sekali benda lain yang netizen perasan

Tindakan abang lempar adik ke lantai buat netizen tercengang

CATEGORIES