Kenapa tak boleh kongsi gambar tiket flight kita kepada orang lain? Lelaki ini jelas sebabnya

Kenapa tak boleh kongsi gambar tiket flight kita kepada orang lain? Lelaki ini jelas sebabnya

Hati-hati kongsi gambar tiket penerbangan di media sosial, mungkin akan beri kesan buruk pada diri sendiri.

Ketika ini kebanyakan negara telah pun melonggarkan sekatan perjalanan dan membuka sempadan masing-masing, membolehkan orang ramai untuk melancong.

Kenapa tak boleh kongsi gambar tiket flight kita kepada orang lain? Lelaki ini jelas sebabnya

Setelah sekian lama, keterujaan untuk melancong pasti sangat sukar untuk digambarkan.

Bagaimanapun, jangan terlalu teruja sehingga terlupa mengenai keselamatan diri. Sentiasa waspada terhadap sebarang ancaman termasuk apabila anda memuatnaik sebarang gambar berkaitan percutian.

Kebiasaannya ada sesetengah orang yang akan berkongsi gambar tiket penerbangan bersama pasport yang menandakan bahawa dirinya akan berangkat ke luar negara.

Mungkin ia hanya dianggap sebagai gambar yang biasa sahaja. Tetapi tanpa disedari, ia boleh memberikan kesan buruk kepada kita.

Bercakap mengenainya, seorang pengguna TikTok, Jason Ho ada memberi peringatan kepada orang ramai agar tidak mendedahkan tiket penerbangan di media sosial.

Hal ini kerana, maklumat peribadi anda mungkin akan terdedah dan menjadi sasaran individu yang tidak bertanggungjawab.

“Ia sangat berbahaya untuk privasi anda,” kata Jason.

@coachjasonho PSA: Personal information hack #learningisfun #PSA #lifehacker #singaporeairlines #coachjasonho ♬ original sound – Coach Jason Ho – Coach Jason Ho • 🚀Career 🇸🇬

Jason Ho yang juga seorang penceramah motivasi berkata dengan menyiarkan gambar sedemikian, anda boleh ‘menyalurkan’ maklumat peribadi seperti nama penuh, nombor pasport, tarikh luput pasport, empat digit terakhir kad kredit anda, tarikh, e-mel dan nombor telefon bimbit.

Menurutnya lagi, dengan hanya menggunakan maklumat pada pas masuk, individu yang berniat jahat boleh membuat pelarasan pada pilihan dalam penerbangan atau yang paling teruk, membatalkan penerbangan anda .

Dia turut mengulas mengenai perkara tersebut setelah melihat satu video yang dimuatnaik oleh seorang influencer.

Ia memaparkan tiket penerbangan bersama pasport.

Jason berkata video tersebut telah pun dipadam dan dia telah menghantar mesej secara peribadi kepada influencer itu untuk memberi amaran kepadanya agar lebih berhati-hati.

BACA: Hanya kerana tangga, tak pasal lelaki ini jadi buruan Polis, rupanya ini sebenarnya yang dia buat