Kenapa perjanjian MA63 penting buat Sabah dan Sarawak? Apa benda MA63 itu?

Kenapa perjanjian MA63 penting buat Sabah dan Sarawak? Apa benda MA63 itu? Nota: Artikel ini pada asalnya ditulis pada Julai 2017]

Sejurus selepas pengumuman cukai pelancongan Kerajaan Persekutuan yang dijadualkan berkuat kuasa pada Julai,

kerajaan negeri Sarawak membuat langkah mengejut dengan menarik balik wakil negerinya daripada Lembaga Pelancongan Malaysia berkuat kuasa serta-merta.

Kenapa perjanjian MA63 penting buat Sabah dan Sarawak? Apa benda MA63 itu?

Langkah ini dipercayai berikutan permintaan Sarawak agar pelaksanaan Julai ditangguhkan ke satu tarikh kemudian, yang dinafikan. Tetapi apa yang menarik ialah Menteri Pelancongan Negeri Sarawak Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah berkata pelancongan adalah perkara yang perlu dibincangkan sebagai sebahagian daripada Perjanjian Malaysia 1963:

“Jika mereka tidak mahu menangguhkannya di Semenanjung, itu terpulang kepada mereka. Tetapi sekurang-kurangnya menangguhkannya di Sabah dan Sarawak … Anda perlu menghormati Perjanjian Malaysia 1963. Dan satu perkara lagi ― kerajaan negeri mesti mempunyai pendapat dalam perkara itu; mungkin kerajaan negeri mahu sebahagian daripada cukai yang dikutip dikembalikan.” – Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah, seperti dipetik The Maiay Mail Online .

Dalam berita yang lebih terkini, Ketua Menteri Sarawak semasa Abang Johari Openg mengumumkan beliau menghantar pasukan peguam ke London untuk mengkaji butiran Perjanjian Malaysia:

“Perjanjian ini bukan sekadar perjanjian; kami mahu mendapatkan fakta yang betul kerana jika kami ingin membuat tuntutan, kami mesti melakukan kerja rumah kami, jika tidak kami hanya menembak ke sasaran tanpa mengenainya. ” – Abang Johari Openg, seperti yang dipetik oleh Malaysiakin i.
Jadi…. apa maksud Perjanjian Malaysia?

Sebagai penyegaran cepat tentang apa yang anda baca dalam buku teks sekolah, Malaysia seperti yang kita ketahui hari ini pada mulanya dibentuk sebagai Persekutuan Tanah Melayu pada 31 Ogos 1957 selaras dengan Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu:

Perkara 3, Perjanjian Kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu (sebahagiannya):

“Mulai tarikh tiga puluh satu bulan Ogos, sembilan belas ratus lima puluh tujuh, Negeri-Negeri Melayu dan Negeri-negeri hendaklah dibentuk menjadi Persekutuan Negeri-Negeri baharu dengan nama … Persekutuan Tanah Melayu…”

Bagaimanapun, ini tidak termasuk Sabah dan Sarawak. Kemasukan ini sebenarnya berlaku kemudian, apabila satu lagi perjanjian ditandatangani yang membawa kepada penggabungan antara Sabah, Sarawak dan, secara ringkas, Singapura dan Persekutuan Tanah Melayu untuk membentuk Persekutuan Malaysia sekarang.

Perjanjian itu ialah Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) , yang menetapkan terma dan syarat di mana ketiga-tiga negeri bersetuju untuk menggabungkan Persekutuan Tanah Melayu untuk membentuk Malaysia:

Perkara 1, Perjanjian Malaysia 1963

“Jajahan Borneo Utara dan Sarawak dan Negeri Singapura hendaklah dipersekutukan dengan Negeri Persekutuan Tanah Melayu yang sedia ada sebagai Negeri Sabah, Sarawak dan Singapura mengikut instrumen perlembagaan yang dilampirkan kepada Perjanjian ini dan Persekutuan hendaklah selepas itu dipanggil Malaysia.”

Selain daripada menjadi pokok perbahasan untuk autonomi yang lebih besar untuk Malaysia Timur dan (kini) isu cukai pelancongan, MA63 adalah dokumen yang cukup menarik. Sebagai contoh, adakah anda tahu…

1. MA63 ialah perjanjian ANTARABANGSA

Penandatangan Perjanjian Malaysia tiba di London pada 12 Julai 1963. Imej dari The Borneo Post.

MA63 ialah perjanjian antarabangsa, didaftarkan di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada 21 September 1970, dengan nombor pendaftaran 10760. Sebagai perjanjian antarabangsa, ini bermakna Parlimen Malaysia tidak mempunyai kuasa untuk meminda syarat-syarat MA63.

Apa yang boleh dilakukan oleh Parlimen ialah meluluskan undang-undang baharu untuk memberi kesan undang-undang kepada perjanjian antarabangsa. Sebagai contoh, Parlimen meluluskan Akta Malaysia 1963 untuk memberi kesan undang-undang kepada MA63. Beberapa bahagian dalam Perlembagaan Persekutuan juga telah dipinda untuk memasukkan syarat-syarat perjanjian yang dibuat antara Sabah, Sawak dan Malaya semasa pembentukan Malaysia.

Perlembagaan Persekutuan dikatakan telah dipinda lebih 700 kali sejak 1957 , tetapi terma yang terkandung dalam MA63 kekal tidak berubah sejak hari ia ditandatangani pada 1963, kerana ia berada di luar bidang kuasa Parlimen untuk memindanya.

2. Tidak seperti undang-undang Malaysia, MA63 tidak boleh diubah di Parlimen Malaysia


Satu-satunya cara terma dalam MA63 boleh dipinda adalah untuk semua pihak yang menandatangani untuk duduk bersama sebagai rakan sebaya dan memindanya.

Ini disebabkan oleh fakta bahawa MA63 adalah perjanjian antarabangsa, bukan sekeping undang-undang yang telah digubal oleh Parlimen. Seperti yang dinyatakan dalam perkara sebelumnya, Parlimen tidak mempunyai hak undang-undang untuk meminda perjanjian antarabangsa.

Dalam amalan ini bermakna Sabah, Sarawak, kerajaan persekutuan dan United Kingdom perlu duduk bersama dan merundingkan semula syarat untuk mengubahnya.

Tidak seperti Perlembagaan Persekutuan yang boleh dipinda oleh Parlimen Malaysia, Laporan MA63 dan IGC tidak boleh dipinda oleh sesiapa pun, melainkan wilayah yang pada asalnya menandatanganinya memutuskan sekali lagi untuk kembali ke meja rundingan dan merundingkan semula masa depan baharu – Zainal Ajamain , aktivis hak asasi & pengarang Sabah, seperti yang dipetik oleh The Malay Mail Online

3. Sabah dan Sarawak mempunyai kuasa untuk menguatkuasakan MA63 sendiri

 

Artikel 8 MA63 mengatakan bahawa Sabah dan Sarawak boleh mengambil langkah mereka sendiri untuk menguatkuasa dan melaksanakan MA63, tanpa perlu meminda Perlembagaan Persekutuan.

Perkara 8, Perjanjian Malaysia 1963 (sebahagiannya):

Kerajaan Persekutuan Tanah Melayu, Borneo Utara dan Sarawak akan mengambil tindakan perundangan, eksekutif atau lain-lain yang mungkin diperlukan untuk melaksanakan jaminan, aku janji, syor….selagi ia tidak dilaksanakan dengan peruntukan nyata Perlembagaan Negara. Malaysia

Pada November 2016, Ketua Menteri ketika itu Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem pada mulanya mencadangkan usul untuk menuntut semula hak Sarawak di bawah MA63 di DUN , tetapi ini telah ditahan pada saat akhir.

Jika usul itu diteruskan, ia boleh dilihat sebagai kerajaan negeri Sarawak menggunakan haknya di bawah Perkara 8 MA63. Sebaliknya kerajaan negeri memilih pendekatan diplomatik dengan kerajaan persekutuan untuk menyelesaikan isu hak yang tidak dipenuhi di bawah MA63.

4. Sabah dan Sarawak mempunyai autonomi tambahan untuk membuat keputusan kerana MA63
Sabah dan Sarawak menyertai Malaya dalam membentuk Malaysia dengan pemahaman bahawa akan ada jaminan dalam Perlembagaan Persekutuan untuk melindungi hak dan keistimewaan mereka.

Jaminan dan perlindungan ini telah dimasukkan ke dalam Perlembagaan dan undang-undang yang berkaitan. Beberapa keistimewaan ini termasuk:

Peguam bukan Sabah dan Sarawak tidak mempunyai hak untuk berlatih di mahkamah Sabah dan Sarawak ( Perkara 161B ).

Hasil daripada Perkara 161B, peguam dari Semenanjung Malaysia tidak dibenarkan menjalankan amalan di Sabah dan Sarawak tanpa memohon lesen daripada Mahkamah Tinggi Sabah dan Sarawak. Walaupun mereka telah memperoleh lesen, mereka masih perlu memohon permit kerja daripada Jabatan Imigresen negeri.

Saba h dan Sarawak masih mempunyai hak untuk menggunakan bahasa Inggeris dalam prosiding DUN dan mahkamahnya ( Perkara 161(1) dan (2) ).

Perkara 161(1) melarang mana-mana undang-undang yang menyekat hak Sabah dan Sarawak untuk menggunakan bahasa Inggeris untuk tujuan rasmi sehingga selepas sepuluh tahun mulai 16 September 1963.

Sehingga hari ini Akta Bahasa Kebangsaan 1963/1967 masih belum berkuat kuasa di Sarawak. Ini bermakna masih belum wajib bagi negeri menggunakan Bahasa Malaysia di jabatan kerajaan dan kementerian negeri.

Seksyen 1(2), Akta Bahasa Kebangsaan:

Akta ini hendaklah mula berkuat kuasa di Negeri Sabah dan Sarawak pada tarikh-tarikh yang ditetapkan oleh Pihak Berkuasa Negeri masing-masing melalui enakmen Badan Perundangan Negeri masing-masing dan tarikh yang berbeza boleh ditetapkan untuk mula berkuat kuasa peruntukan yang berbeza Akta ini dalam Negeri-negeri tersebut.

5. Sarawak dan Sabah mempunyai undang-undang imigresennya sendiri

Kaunter imigresen di Kota Kinabalu, Sabah. Imej daripada FamousChris.

Sarawak dan Sabah mempunyai kuasa untuk mengawal selia imigresen ke negeri mereka. Malah, rakyat Malaysia dari Semenanjung memerlukan permit jika ingin bekerja atau belajar di Sarawak atau Sabah. Mereka yang dalam lawatan singkat ke Sarawak dan Sabah perlu mengisi borang imigresen untuk pas lawatan 90 hari.

Sekatan ini ditetapkan dalam Seksyen 66 Akta Imigresen 1959/1963 , dan dimasukkan kerana MA63.

Seksyen 66(1), Akta Imigresen 1959/1963 (sebahagiannya):

“… seseorang warganegara tidak berhak memasuki Negara Malaysia Timur tanpa memperoleh Permit atau Pas bagi maksud itu melainkan—

(a) dia milik Negara Malaysia Timur…”

Sekatan ini nampaknya dilaksanakan untuk mengehadkan kemasukan kepada mereka yang boleh menyumbang secara positif ke (sama ada) negeri, sambil mengekalkan sempadan mereka di luar had sesiapa sahaja yang mungkin menimbulkan ancaman kepada ketenteraman dan keselamatan.

BACA:

“Kecewa dan luluh hati aku, katanya pergi outstation, rupanya cek in genting dengan janda umur 51 berpangkat nenek”

Ini punca sebenar 3 Ahli Parlimen dihalau keluar Dewan Rakyat yang ramai tak tahu