Kenapa orang tak sebut penuh ‘RM10,000’, kadang sebut ‘RM10 k’ je? Rupanya ini maksud disebalik ‘k’ itu

Kenapa orang tak sebut penuh ‘RM10,000’, kadang sebut ‘RM10 k’ je? Rupanya ini maksud disebalik ‘k’ itu.

Jika anda keliru tentang sebutan huruf yang mewakili ribuan dan jutaan, anda tidak bersendirian.

Dan ia bukan salah awak. Malah, ia adalah salah satu soalan yang paling kerap ditanya oleh kami. Inilah sebabnya anda keliru dan apa yang perlu dilakukan mengenainya.

Kenapa orang tak sebut penuh 'RM10,000', kadang sebut 'RM10 k' je? Rupanya ini maksud disebalik 'k' itu

Dari mana datangnya singkatan mm?

Tamadun Barat mempunyai dua pengaruh yang kuat – tradisi orang Yunani dan Rom, dan sering terdapat konflik.

Orang Yunani akan merujuk kepada tuhan laut sebagai Poseidon, manakala orang Rom akan memanggilnya Neptunus.

Bagi orang Rom, tuhan wain ialah Bacchus, dan bagi orang Yunani, ia adalah Dionysus. Perbezaan ini membawa diri mereka ke dalam banyak bahagian budaya kita, termasuk analisis kewangan.

Sebagai seorang jurubank muda pada pertengahan 80-an, saya belajar apa yang telah diajar selama beberapa dekad sebelum ini, bahawa kita menyingkat ribuan dalam analisis kita dengan huruf M. Jika kita ingin menyatakan berjuta-juta, kita akan menunjukkannya sebagai MM.

Untuk ini, kita harus menghargai orang Rom. M ialah angka Rom untuk ribu dan MM bertujuan untuk menyampaikan seribu ribu — atau juta. Untuk meneruskannya; satu bilion akan ditunjukkan sebagai $1MMM atau seribu juta.

Walau bagaimanapun, kebenaran diketahui, jika terdapat orang Rom purba di sini dan kami memintanya untuk mentafsir penggunaan angka Rom kami, kami akan mendapati bahawa secara teknikal MM bermaksud dua ribu dan MMM bermaksud tiga ribu, jadi terdapat kelemahan dalam tradisi ini.

Ini mengingatkan saya tentang jenaka lama tentang seorang Rom kuno yang pergi ke bar, mengangkat dua jari tanda damai kepada pelayan bar, dan berkata, “Tolong lima bir.”

Tunggu sebentar, anda berkata. Saya tahu saya telah melihat pekerjaan yang disiarkan dengan bayaran $50K, dan K bertujuan untuk mendapatkan seribu. Dan anda akan betul, terima kasih kepada orang Yunani. K berasal daripada perkataan Yunani kilo yang bermaksud seribu.

Orang Yunani juga akan menunjukkan juta sebagai M, singkatan untuk Mega. Jadi jika kita kekal konsisten dengan singkatan Yunani, maka bilion akan ditunjukkan sebagai huruf G (Giga). Fikirkan komputer anda menyatakan bait memori sebagai kilobait, megabait atau gigabait.

Walau bagaimanapun, apabila bercakap mengenai bilion, kita tidak benar-benar melihat G atau MMM sebagai singkatan kepada bilion.

Kami lebih berkemungkinan melihat tajuk berita yang berbunyi kerajaan membelanjakan $60B untuk projek baharu. Mereka menggunakan B untuk bilion. Apa yang boleh saya katakan? B untuk bilion bukan Yunani atau Rom; ia hanyalah huruf pertama perkataan bilion. Begitu banyak untuk konsistensi.

Saya melihat tajuk berita baru-baru ini dalam The Daily Journal of Commerce yang berbunyi pejabat pos pusat bandar baharu akan dibina dengan harga $89J. Dalam dunia perakaunan dan analisis kewangan, yang berbunyi $89 ribu dolar, tetapi kita tahu dari konteks bahawa penulis tajuk bermaksud $89 juta dolar.

Kadangkala kita perlu menukar kod dan menggunakan konteks untuk menentukan perkara yang diberitahu oleh pengarang kepada kita. Saya merujuk Buku Gaya Akhbar Bersekutu 2021digunakan oleh majoriti wartawan untuk melihat sama ada panduan itu akan mempertimbangkan cara menyingkat ribu atau juta.

Semasa menulis, panduan menasihati, untuk menggunakan angka hanya untuk apa-apa yang kurang daripada satu juta, tetapi mengeja “juta,” “bilion,” dan ‘trilion” untuk nombor 1 juta atau lebih, seperti 2.4 bilion. Tambahan pula, Associated Press mengesyorkan menyingkatkan jutaan sebagai “M” dan berbilion sebagai “B” dalam tajuk utama.

Ejen juga biasanya akan melihat kami berkomunikasi M sebagai ribuan apabila kami memetik kadar penjamin atau komisen ejen.

Sebagai contoh, kadar Kelas B standard bermula pada $25/M untuk $100J pertama; kemudian $15/M untuk $400J seterusnya; kemudian $10/M untuk $2MM seterusnya. Kadar tersebut dinyatakan setiap seribu dan MM menandakan berjuta-juta.

Begitu juga, kami mungkin memetik satu barisan kuasa kontraktor tunggal dan agregat kepada anda.

Baris itu boleh dinyatakan, sebagai contoh, sebagai $5MM tunggal dan $15MM agregat.

Jika anda seorang ejen atau kontraktor, anda mungkin pernah melihat e-mel daripada penaja jamin penjamin anda yang mengatakan sesuatu seperti, “Pelanggan harus meningkatkan talian bank mereka kepada $1MM.” Anda kini tahu bahawa tradisi bertahun-tahun telah melatih kami untuk menunjukkan satu juta dolar dengan cara ini.

Walaupun bidang perakaunan, perbankan, dan kewangan telah menerima pakai tradisi Rom, bidang lain seperti pengaturcaraan komputer dan industri berteknologi tinggi telah menggunakan singkatan yang dipengaruhi Yunani.

Apabila kita mencampurkan tradisi kita, kadangkala menjadi sukar untuk mengetahui apa yang seseorang ingin sampaikan dengan menyatakan beribu-ribu atau berjuta-juta dalam singkatan. Ia adalah dunia yang tidak sempurna.

Masih ada soalan, kami sedia membantu?

BACA:

Wanita ini teruja jumpa restoran yang jual Nasi Lemak di New York, sekali lain pula jadi bila rasa makanan yang dibeli

“Bukannya ada adegan pegang-memegang..”, Aliff Syukri dedah sebab kenapa gelek dengan Ifa Raziah