Kenapa kita wajib buka penutup tingkap kapal terbang sebelum berlepas dan mendarat, pilot ini dedah sebabnya

Kenapa kita wajib buka penutup tingkap kapal terbang sebelum berlepas dan mendarat, pilot ini dedah sebabnya

“Dulang ditutup, tempat duduk tegak dan tingkap dinaikkan”, sesiapa yang pernah terbang sekurang-kurangnya sekali dalam hidup

Mereka pasti tahu arahan itu apabila kapal terbang bersedia untuk mendarat.

Kenapa kita wajib buka penutup tingkap kapal terbang sebelum berlepas dan mendarat, pilot ini dedah sebabnya

Peraturan tingkap bukan tentang memastikan penumpang melihat pemandangan, tetapi ada sebab keselamatan yang betul.

Seorang juruterbang telah mendedahkan mengapa penumpang mesti membuka penutup tingkap semasa mendarat.

Juruterbang helikopter, Marshall Smith telah mendedahkan sebab kru penerbangan meminta penumpang membuka penutup tingkap mereka semasa berlepas dan mendarat.

Hal ini kerana sekiranya pesawat itu menghadapi kecemasan apabila terhempas ke tanah, penumpang dapat menyelamatkan diri mereka dengan cepat. Mereka perlu dapat melihat dengan jelas bagi membantu mereka turun dari pesawat secepat mungkin tanpa sesiapa pun mencederakan diri mereka sendiri.

Encik Smith menulis di laman web perkongsian maklumat Quora untuk menjelaskan.

“Tujuannya adalah untuk membolehkan mata anda menyesuaikan diri dengan paras cahaya luar supaya jika berlaku kecemasan dan anda perlu berpindah dengan cepat, anda tidak akan dibutakan oleh cahaya yang tiba-tiba”, jelasnya.

“Ini juga sebab mereka menutup lampu apabila mendarat pada waktu malam supaya mata anda akan dilaraskan kepada gelap sekiranya anda terpaksa berpindah

. Jika mata anda sudah disesuaikan dengan kegelapan, anda boleh melihat serta-merta dan tidak perlu menunggu mata anda menyesuaikan diri.”

Ketua Pegawai Eksekutif rangkaian keselamatan penerbangan, Harro Ranter menambah bahawa adalah penting untuk mempunyai pandangan luar jika pesawat terlibat dalam kecemasan.

Dia memberitahu MailOnline Travel, sekiranya pemindahan diperlukan, adalah penting untuk mempunyai pandangan luar supaya anda boleh memutuskan sama ada bahagian itu selamat.

“Jika api kelihatan di sebelah itu, anda perlu berpindah melalui pintu keluar lain.”

Sudah tentu, ini hanyalah rancangan kontingensi untuk kejadian yang sangat tidak mungkin berlaku dalam nahas kapal terbang.

Sebuah lapangan terbang di Eropah telah mengambil pendekatan unik bagi mencegah nahas kapal terbang, iaitu dengan menggunakan babi.

Dan seorang penganalisis penerbangan telah mendedahkan bahawa kasut yang anda tidak boleh pakai semasa penerbangan yang boleh membawa maut.

BACA: Dia takut kantoi dengan bini ke dia sebenarnya pemain bola? Ini sebab kenapa pemain bola pakai topeng muka, bukan saja-saja rupanya