Kenapa kita boleh tinggal di Hiroshima & Nagasaki, tapi Chernobyl tak boleh? Kan ada pencemaran nuklear juga, ini sebabnya

Kenapa kita boleh tinggal di Hiroshima & Nagasaki, tapi Chernobyl tak boleh? Kan ada pencemaran nuklear juga, ini sebabnya.

Pada 6 dan 9 Ogos 1945, tentera udara AS menjatuhkan bom nuklear Little Boy dan Fat Man di bandar Hiroshima dan Nagasaki Jepun.

Pada 26 April 1986, reaktor nombor empat di Loji Kuasa Nuklear Chernobyl di Ukraine meletup.

Kenapa kita boleh tinggal di Hiroshima & Nagasaki, tapi Chernobyl tak boleh? Kan ada pencemaran nuklear juga, ini sebabnya

Hari ini, lebih 1.6 juta orang tinggal dan nampaknya sedang berkembang maju di Hiroshima dan Nagasaki , namun zon pengecualian Chernobyl, kawasan seluas 30 kilometer persegi mengelilingi loji itu, kekal tidak berpenghuni. Inilah sebabnya.

Lelaki Gemuk dan Budak Kecil

Dijatuhkan oleh Enola Gay di Hiroshima pada 6 Ogos 1945, Little Boy ialah bom berbahan api uranium kira-kira 10 kaki panjang dan lebih dua kaki lebarnya, yang memuatkan 140 paun uranium dan berat hampir 10,000 paun.

Apabila dia meletup seperti yang dirancang hampir 2000 kaki di atas Hiroshima, kira-kira dua paun uranium mengalami pembelahan nuklear kerana ia melepaskan hampir 16 kiloton daya letupan. Memandangkan Hiroshima berada di dataran, Little Boy menyebabkan kerosakan yang besar.

Anggaran berbeza-beza tetapi dipercayai bahawa kira-kira 70,000 orang terbunuh dan jumlah yang sama cedera pada hari itu, dan hampir 70% bangunan bandar telah musnah.

Sejak itu, kira-kira 1,900 orang , atau kira-kira 0.5% daripada populasi pasca pengeboman, dipercayai telah meninggal dunia akibat kanser yang disebabkan oleh pelepasan radiasi Little Boy.

Squat and round, Fat Man, dinamakan demikian kerana persamaannya dengan Kasper Gutman dari The Maltese Falcon , telah digugurkan tiga hari kemudian di bandar Nagasaki pada 9 Ogos 1945. Kira-kira dua paun 14 paun plutonium Fat Man terbelah apabila ia meletup. kira-kira 1,650 kaki di atas Nagasaki, melepaskan 21 kiloton daya letupan. Kerana bom meletup di sebuah lembah, sebahagian besar bandar itu dilindungi daripada letupan itu.

Walau bagaimanapun, dianggarkan antara 45,000 dan 70,000 mati serta-merta, dan 75,000 lagi cedera. Tiada data mengenai kematian akibat kanser berikutnya yang dikaitkan dengan pendedahan radiasi daripada bom itu tersedia.

Chernobyl

Chernobyl: Disaster, Response & Fallout - HISTORY
Malangnya, Chernobyl berkemungkinan boleh dicegah dan, seperti kemalangan loji nuklear lain, hasil daripada keangkuhan pembuat keputusan dan dasar buruk yang menggalakkan amalan buruk .

Reka bentuk reaktor di Chernobyl sangat cacat. Pertama, ia mempunyai ” ketidakstabilan terbina dalam. ” Apabila ia datang, ketidakstabilan ini mencipta kitaran ganas, di mana penyejuk akan berkurangan manakala tindak balas (dan haba) meningkat; dengan semakin kurang penyejuk, ia menjadi semakin sukar untuk mengawal tindak balas. Kedua, daripada mempunyai struktur pembendungan terkemuka yang terdiri daripada plat pelapik keluli dan konkrit bertetulang selepas ketegangan dan keluli konvensional, di Chernobyl mereka hanya menggunakan konkrit berat.

Pada 26 Ogos 1986, jurutera ingin menjalankan ujian berapa lama turbin elektrik yang dikuasakan oleh reaktor akan terus beroperasi apabila reaktor tidak lagi mengeluarkan kuasa. Untuk membolehkan eksperimen berfungsi, mereka terpaksa melumpuhkan banyak sistem keselamatan reaktor.

Ini termasuk mematikan kebanyakan kawalan keselamatan automatik dan mengeluarkan lebih banyak rod kawalan (yang menyerap neutron dan mengehadkan tindak balas). Malah pada akhir ujian, hanya 6 daripada 205 batang kawalan reaktor kekal dalam bahan api.

Semasa mereka menjalankan eksperimen, kurang air penyejuk memasuki reaktor, dan apa yang ada mula bertukar menjadi wap. Oleh kerana kurang penyejuk tersedia, tindak balas meningkat kepada tahap berbahaya. Untuk mengatasi masalah ini, pengendali cuba memasukkan semula rod kawalan yang tinggal.

Malangnya, rod juga mempunyai kecacatan reka bentuk, tip grafit (ingat, grafit menggalakkan tindak balas nuklear). Apabila hampir 200 hujung grafit dimasukkan ke dalam bahan api, kereaktifan meningkat dan semuanya meletup. Dianggarkan kira-kira tujuh hingga sepuluh tan bahan api nuklear dikeluarkan dan sekurang-kurangnya 28 orang maut secara langsung akibat letupan itu.

Dianggarkan lagi bahawa lebih 90,000 batu persegi tanah telah tercemar serius dengan kesan terburuk dirasai di Ukraine, Belarus dan Rusia. Walau bagaimanapun, sinaran cepat merebak dalam angin dan menjejaskan kawasan luas di hemisfera utara dan Eropah, termasuk England, Scotland dan Wales .

Data keras tentang bilangan orang yang mati akibat pelepasan radioaktif sukar dicari. Adalah diketahui bahawa daripada 100 orang yang terdedah kepada tahap radiasi super tinggi sejurus selepas kemalangan itu, 47 orang kini meninggal dunia. Selain itu, telah dilaporkan bahawa penyakit tiroid meningkat di negara-negara yang paling dekat dengan Chernobyl; menjelang 2005, 7,000 kes kanser tiroid direkodkan di Ukraine, Belarus dan Rusia.

Pencemaran Sinaran

Ukraine sees risk of radiation leak at Chernobyl, IAEA sees 'no critical  impact' on safety | Reuters
Kebanyakan pakar bersetuju bahawa kawasan di zon pengecualian Chernobyl sepanjang 30 kilometer sangat tercemar dengan isotop radioaktif seperti caesium-137, strontium-90 dan iodin-131, dan, oleh itu, tidak selamat untuk kediaman manusia. Namun Nagasaki mahupun Hiroshima tidak mengalami keadaan ini.

Perbezaan ini disebabkan oleh tiga faktor: (1) reaktor Chernobyl mempunyai lebih banyak bahan api nuklear; (2) yang lebih cekap digunakan dalam tindak balas; dan (3) keseluruhan kucar-kacir meletup di aras tanah. Pertimbangkan:

Jumlah

Little Boy mempunyai kira-kira 140 paun uranium, Fat Man mengandungi kira-kira 14 paun plutonium dan reaktor nombor empat mempunyai kira-kira 180 tan bahan api nuklear.

Kecekapan Reaksi

Many Found the Revival of the City Surprising": How Hiroshima Recovered  from the Nuclear Bombing — Bird In Flight

Hanya kira-kira dua paun uranium Little Boy sebenarnya bertindak balas. Begitu juga hanya kira-kira dua paun plutonium Fat Man yang mengalami pembelahan nuklear.

Walau bagaimanapun, di Chernobyl, sekurang-kurangnya tujuh tan bahan api nuklear melarikan diri ke atmosfera; di samping itu, kerana bahan api nuklear cair, radioisotop meruap dikeluarkan termasuk 100% daripada xenon dan kriptonnya, 50% daripada iodin radioaktifnya dan antara 20-40% daripada cesiumnya.

Lokasi

Kedua-dua Lelaki Gemuk dan Budak Kecil diletupkan di udara, ratusan kaki di atas permukaan Bumi. Akibatnya, serpihan radioaktif dibawa ke atas dan disebarkan oleh awan cendawan daripada digerudi ke dalam bumi.

Sebaliknya, apabila reaktor nombor empat cair di aras tanah , tanah mengalami pengaktifan neutron, di mana neutron yang sudah aktif dalam bahan api terbakar bertindak balas dengan tanah menyebabkan ia menjadi radioaktif.

Masa Depan Yang Tidak Pasti

Akhir-akhir ini, beberapa laporan pelik telah datang dari Zon Pengecualian Chernobyl – haiwan liar telah kembali, dan, untuk sebahagian besar, mereka kelihatan baik-baik saja. Moose, rusa, memerang, babi hutan, memerang, luak, kuda, rusa besar, itik, angsa, bangau dan banyak lagi kini diburu oleh beruang, lynx dan kumpulan serigala , yang semuanya kelihatan normal secara fizikal (tetapi ujian tinggi untuk pencemaran radioaktif ).

 

Malah, walaupun kesan awal mutasi pada tumbuhan, termasuk kecacatan dan juga bercahaya kini kebanyakannya terhad kepada lima tempat yang paling tercemar .

Walaupun tidak semua orang bersedia untuk bersetuju bahawa Chernobyl adalah bukti bahawa alam semula jadi boleh menyembuhkan dirinya sendiri, saintis bersetuju bahawa mengkaji ekosistem yang unik, dan bagaimana spesies tertentu kelihatan berkembang maju, telah menghasilkan data yang akhirnya akan membantu pemahaman kita tentang kesan sinaran jangka panjang.

Sebagai contoh, benih gandum yang diambil dari tapak sejurus selepas kemalangan itu menghasilkan mutasi yang berterusan sehingga hari ini, namun kacang soya yang ditanam berhampiran reaktor pada tahun 2009 nampaknya telah menyesuaikan diri dengan sinaran yang lebih tinggi

 

. Begitu juga, burung migran, seperti burung walet kandang, nampaknya lebih bergelut dengan radiasi di zon berbanding spesies pemastautin.

 

Seperti yang dijelaskan oleh seorang pakar, mereka sedang mengkaji flora dan fauna zon untuk mengetahui jawapan kepada soalan mudah: “ Adakah kita lebih seperti burung walet kandang atau kacang soya? “

BACA:

“Aku pelik anak aku suka lambai-lambai, tapi takde orang pun, bila suami aku buka cerita, meremang bulu roma aku dengar”

Harga nombor plat F1 je dah cecah RM30.9 juta! Ini cerita tabiat pelik orang Malaysia dengan nombor plat