Kenapa kalau rasa pening ramai amal makan jeruk masin ini? Ini bahan yang digunakan ramai tak tahu

Kenapa kalau rasa pening ramai amal makan jeruk masin ini? Ini bahan yang digunakan ramai tak tahu

Jika anda dibesarkan di Malaysia pada tahun 90-an atau sering mengalami mabuk perjalanan, kemungkinan besar anda pernah mencuba snek tempatan ini

Dikenali sebagai Mo Far Kor atau Jeruk Memasin , paket hitam dan putih yang kelihatan seperti kematian

Kenapa kalau rasa pening ramai amal makan jeruk masin ini? Ini bahan yang digunakan ramai tak tahu

ini menyimpan salah satu ‘penawar’ paling sedap untuk selesema dan mabuk perjalanan.

Sentiasa rasa ingin muntah di dalam kapal terbang, bot, atau di dalam kereta? Keasidan dalam berita gembira ini adalah penyelamat untuk membantu melegakan pening dan loya.

Bahagian yang terbaik ialah ia masih wujud hari ini dan boleh didapati di banyak kedai runcit tempatan. Tetapi apa sebenarnya mo far kor?

Pokok calabash ditemui terutamanya di Caribbean, bahagian Afrika, serta Amerika Tengah dan Selatan.

Sebagai permulaan, pengasas snek itu ialah Cheong Chee Ming , yang memulakan Industri Cheong Chee Ming pada tahun 1945, yang berkaitan dengan buah-buahan tropika. Ini termasuk penanaman, pengangkutan dan pembuatan produk buah-buahan kering.

Jadi dalam kes itu, mo far kor sepatutnya menjadi sejenis buah, bukan? Walaupun ia terkenal sebagai tahi hidung pengasas (tahi hidung) kerana rupa dan rasa masinnya, itu jelas khabar angin sahaja.

Imej dari Wildcat Sailorgirl

Penerangan ramuan pembungkusan agak samar-samar, menyatakan bahawa “ia mengandungi herba semulajadi dan likuoris, yang membantu melegakan tekak anda dan mencegah nafas berbau.”

Menurut Sinar , mo far kor, yang bermaksud ‘buah tidak berbunga’ dalam bahasa Kantonis, diperbuat daripada buah yang ditanam pada pokok labu . Bertentangan dengan terjemahannya, bagaimanapun, pokok labu mengeluarkan bunga berbentuk tiub berwarna putih keunguan.

Buah kalabash mempunyai cangkerang keras hijau di luar dengan pulpa span putih (semacam cendawan) dan biji hitam yang boleh dimakan di dalamnya

Ia dikatakan mempunyai rasa sedikit masam dan pahit dengan rasa yang sangat sedikit. Dan ia digunakan secara tradisional untuk ubat-ubatan.

Menurut terjemahan artikel ini , mo far kor sebaliknya dirujuk sebagai buah ara kering.

Pada jenama mo far kor yang berbeza, bahan yang disenaraikan juga adalah buah tin , betik , gula, garam, asid sitrik dan bahan pengawet yang dibenarkan.

Jadi pada asasnya, snek lazat yang kita kenal dan gemari hari ini dibuat dengan beberapa jenis buah-buahan kering (sama ada labu atau buah tin kering), gula, garam dan herba.

BACA: “Saya dengar perbualan mereka, saya terus lari ikut pintu belakang”, Kisah suami jual isteri demi lunas hutang judi