Kenapa ek? Istilah saintifik asyik guna bahasa latin, kenapa tak guna bahasa Melayu ke?

Kenapa ek? Istilah saintifik asyik guna bahasa latin, kenapa tak guna bahasa Melayu ke?

Dalam taksonomi, istilah saintifik atau tatanama binomial (sistem penamaan dua jangka), juga dikenali sistem penamaan dua nama atau tatanama binari,

ialah sistem rasmi penamaan spesies makhluk hidup dengan memberikan satu nama yang terdiri daripada dua bahagian,

Kenapa ek? Istilah saintifik asyik guna bahasa latin, kenapa tak guna bahasa Melayu ke?

kedua-duanya menggunakan bentuk tatabahasa Latin, dan kadangkala diambil berdasarkan perkataan daripada bahasa lain.

Penamaan ini dipanggil sebagai nama binomial (yang boleh dipendekkan kepada hanya “binomial”), binomen, nama binominal atau nama saintifik serta dikenali sebagai nama Latin dari segi sejarah.

Para saintis mula menggunakan bahasa Latin pada Zaman Pertengahan (sekitar abad ke-5 hingga abad ke-15 Masihi). Walaupun manusia di seluruh dunia menamakan organisma dalam bahasa yang berbeza,

bahasa Latin digunakan oleh sekumpulan sarjana di Eropah. Mereka menterjemahkan nama yang biasa digunakan daripada beberapa bahasa yang berbeza ke dalam bahasa Latin. Nama-nama ini selalunya panjang dan rumit, dan termasuk banyak istilah deskriptif dan jelas.

Proses penamaan ini telah dipermudahkan menjadi dua perkataan, atau binomial, sistem penamaan pada pertengahan abad ke-16 hingga pertengahan abad ke-17 oleh sekumpulan ahli botani yang dikenali sebagai pakar herba.

Pada tahun 1735, ahli botani Sweden Carolus Linnaeus memformalkan penggunaan tatanama binomial dalam karyanya Spesies Plantarum. Dia mengumpulkan organisma yang berkait rapat dan memperkenalkan kumpulan pengelasan moden:

kerajaan, filum, kelas, susunan, keluarga, genus, dan spesis. Para saintis lain berpuas hati dengan sistem ini serta diterima pakai dan berterusan sehingga kini.

Bahagian pertama nama merupakan nama generik yang berfungsi mengenal pasti genus kepunyaan spesies tersebut, manakala bahagian kedua iaitu nama khusus atau julukan khusus berfungsi membezakan spesies dalam genus.

Sebagai contoh, manusia moden tergolong dalam genus Homo dan dalam genus ini berkait dengan spesis Homo sapiens. Tyrannosaurus rex merupakan tatanama binomial yang paling terkenal.

Sejak pertama kali diperkenalkan, nama saintifik ditulis dalam bahasa Latin dan kadangkala dalam bahasa Yunani kerana;

Bahasa Latin ialah bahasa para sarjana dan digunakan untuk komunikasi lisan dan bertulis. Bahasa Latin dan Yunani adalah bahasa yang telah mati dan tidak boleh berubah. Oleh itu, saintis dan sarjana lain mendapati lebih mudah untuk berkomunikasi dalam bahasa Latin. Bahasa Latin juga diterima secara universal kerana ia membantu saintis yang bercakap bahasa berbeza memahami nama saintifik, sekali gus mengurangkan kekeliruan.

Tatanama binomial diterima secara universal. Oleh itu, tiada kekeliruan dalam menamakan tumbuhan dan spesies haiwan. Nomenklatur binomial memberikan nama spesies dan genus organisma, hal ini memudahkan pengenalan setiap organisma di muka bumi.

Nama binomial juga boleh diperoleh daripada beberapa sumber. Ini termasuk:

• Latin, sama ada klasik atau zaman pertengahan. Contohnya, kedua-dua bahagian nama binomial Homo sapiens adalah perkataan Latin, yang bermaksud “bijaksana” ( sapiens ) dan “manusia/lelaki” ( Homo ).

• Yunani klasik . Genus Rhododendron dinamakan oleh Linnaeus daripada perkataan Yunani ῥοδόδενδρον , berasal daripada perkataan rhodon bermaksud “ros”, dan dendron yang bermaksud “pokok”. Perkataan Yunani sering ditukar kepada bentuk Latin.

Misalnya, koka (tumbuhan dari mana kokain diperoleh) mempunyai nama Erythroxylum coca . Erythroxylum berasal daripada perkataan Yunani erythros bererti merah, dan xylon bermakna kayu. Imbuhan akhiran neuter Yunani – ον (-on) sering ditukar kepada imbuhan akhiran neuter Latin -um.

• Bahasa lain. Bahagian kedua nama Erythroxylum coca berasal daripada kuka , nama tumbuhan dalam Aymara dan Quechua. Oleh kerana banyak fosil dinosaur ditemui di Mongolia, nama mereka sering menggunakan perkataan Mongolia , contohnya Tarchia daripada tarkhi , yang bermaksud “otak”, atau Saichania yang bermaksud “yang cantik”.

• Nama orang (selalunya ahli botanis, zoologi atau biologi). Nama Magnolia campbellii memperingati dua orang: Pierre Magnol, seorang ahli botani Perancis, dan Archibald Campbell, seorang doktor di British India.

• Nama tempat. Tanda bintang tunggal, Amblyomma americanum, tersebar luas di Amerika Syarikat.

• Sumber lain. Beberapa nama binomial juga dibina daripada anagram taksonomi atau susunan semula nama sedia ada yang lain. Oleh itu nama genus Muilla diperoleh dengan membalikkan nama Allium

. Nama-nama ini juga mungkin berasal daripada jenaka atau pun. Sebagai contoh, Ratcliffe menerangkan beberapa spesies kumbang badak , termasuk Cyclocephala nodanotherwon ialah permainan perkataan yang merujuk kepada frasa bahasa Inggeris “bukan satu lagi”.

BACA: 

Ingatkan patah, rupanya rusa boleh tanggalkan tanduknya sendiri? Ini sebabnya

Bank dah tak terima duit syiling? Habis tu macam mana dengan orang yang menabung pula