Kegiatan guru Maahad tawar pinjaman hanya bayar dengan ‘hubungan intim’ akhirnya terbongkar

Seorang guru didakwa atas pertuduhan menipu, memperdaya dan mendorong wanita untuk melakukan hubungan badan.

Kejadian telah berlaku sejak Mac yang lalu dan melibatkan dua orang wanita yang dipercayai telah menerima wang pinjaman berjumlah RM300 dan RM2000.

Seorang guru menawarkan pinjaman tanpa bayaran

Kegiatan guru Maahad tawar pinjaman hanya bayar dengan 'hubungan intim' akhirnya terbongkar

Sebelumnya, guru tersebut menawarkan perkhidmatan pinjaman tanpa bayaran. Difahamkan juga, untuk setiap pinjaman yang tidak berjaya dilunaskan, peminjam perlu membayar dengan melakukan hubungan badan bersamanya.

Kejadian berlaku di sebuah hotel bajet berdekatan Jalan Plaza Kota dan sebuah rumah di Bukit Baru, Melaka.

Selain daripada itu, guru itu juga menyimpan atau memiliki beberapa keping gambar tidak senonoh di dalam telefon bimbit miliknya.

Pendidik akui kesalahan dan sedia terima hukuman

Selepas mendapat pengakuan penuh, tertuduh yang merupakan guru Maahad di Ayer Molek diwajibkan untuk menjalani hukuman penjara selama tiga tahun atau membayar denda atau kedua-duanya sekali.

Kesalahan yang dilakukan telah diakui di Mahkamah Majistret Melaka. Dia juga berjanji tidak mengulangi kesalahannya dan mahu bertaubat.

Walaupun begitu, dia meminta agar pihak mahkamah meringankan hukumannya dengan denda yang berpatutan, manakala pendakwa juga memohon supaya tertuduh mendapat hukuman yang setimpal dan bertanggungjawab dengan kesalahan yang telah dilakukan.

Di akhir penyebutan kes, guru Maahad itu dikenakan hukuman denda sebanyak RM7000 untuk pertuduhan yang pertama dan kedua,

jika gagal perlu menjalani hukuman penjara selama enam bulan. Denda sebanyak RM5000 atau penjara selama 10 bulan jika gagal melunaskan bayaran untuk pertuduhan yang ketiga.

BACA: “Dia baik, tak pernah naik tangan kat aku tapi dia otak udang”, isteri akui hidang arwah suami bangkai ikan goreng