Kegagalan KKM kesan kontak rapat bakal cetus risiko penyebaran Covid-19 lebih tinggi – Pakar Kesihatan

Oleh MHDAILY

Pakar kesihatan meminta kerajaan untuk memperuntukkan lebih ramai kakitangan untuk membantu Kementerian Kesihatan melakukan pengesanan kontak rapat.

Jika proses ini tidak dipercepat, mereka khuatir wabak Covid-19 hanya akan bertambah buruk.

Semalam, Malaysiakini melaporkan Kementerian Kesihatan ‘terlepas’ lebih 6,000 kontak rapat secara purata setiap hari di Selangor sahaja kerana kekurangan sumber.

SCROLL UNTUK ARTIKEL PENUH πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»
SAMBUNGAN ARTIKEL πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»

Walaupun kontak rapat dapat dikesan, hanya sebahagian daripada mereka yang mempunyai gejala sahaja akan diuji.

Tidak kira sama ada mereka akan diuji atau tidak, semua kenalan rapat mesti kuarantin kendiri di rumah selama 10 hari.

Bercakap kepada Malaysiakini, penyelidik kesihatan awam Institut Penyelidikan Khazanah (KRI), Nazihah Noor (gambar, atas) menyatakan kebimbangannya kerana pengesanan kontak rapat yang tidak mencukupi dan tertangguh.

“Pengesanan kontak rapat yang tidak mencukupi menjadi halangan utama dalam tindak balas keseluruhan negara terhadap Covid-19, memperlambat proses ujian dan kuarantin.

“Sekiranya ribuan kontak rapat terlepas, ia berpotensi membiarkan orang yang dijangkiti menyebarkan jangkitan kepada orang lain tanpa disedari, terutama jika mereka tidak simptomatik atau prasimptomatik […]

“Dan kepantasan sangat penting – kita perlu mengesan virus lebih cepat daripada mereka dapat menjangkiti orang lain. Pengesanan kontak rapat langkah penting dalam hal ini,” katanya.

Nazihah menegaskan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah berulang kali meminta agar pengesanan kontak menjadi β€œtulang belakang” mekanisme tindak balas Covid-19 sesebuah negara.

“Kami tidak dapat menghapuskan virus itu jika kami tidak tahu di mana mereka bersembunyi,” jelas Nazihah lagi.

Penyelidik klinikal Institut Kesihatan Malaysia (NIH) Dr Arvinder Singh Hs (gambar, atas) juga mengingatkan hal serupa, berkata kontak rapat yang tidak dikesan berisiko memperburuk penularan virus di kalangan masyarakat.

Dia sangat prihatin terhadap individu tanpa gejala yang mungkin menyebarkan virus kepada kumpulan berisiko tinggi seperti golongan warga emas dan mereka yang sudahpun mempunyai beberapa penyakit lain.

“Orang-orang yang akan dirawat di ICU dan meninggal dunia (kebanyakannya) pesakit kategori 3, 4 dan 5 yang berumur tetapi bagaimana mereka mendapatkannya?

“Kemungkinan besar daripada pesakit tanpa gejala […]

“Saya bimbang kita akan terlepas banyak kes asimtomatik. Dan apabila kita terlepas banyak kes asimtomatik, sayangnya kita tidak akan menemui penyebar virus dan penularan akan berterusan,” kata Arvinder.

Latih lebih ramai pengesan, guna teknologi

Bagi membendung penularan Covid-19, bekas timbalan menteri kesihatan Dr Lee Boon Chye berkata kerajaan perlu dapat mengenal pasti, menguji dan mengasingkan semua kontak rapat dalam tempoh 48 jam.

Untuk menyelesaikan sistem pengesanan kontak rapat KKM yang ‘tidak dapat menampung’ jumlah jangkitan, dia mengusulkan supaya kerajaan mengambil 10,000 kakitangan tambahan – termasuk pemuda, pelajar dan pemimpin masyarakat seperti ketua kampung untuk terlibat dalam pengesanan kontak rapat.

Penyelidik sistem kesihatan dan kesihatan awam Monash University Malaysia Mark Cheong mengulang cadangan ahli parlimen Gopeng itu, berkata kementerian lain juga dapat menyumbang sumber manusia.

“Kerajaan mungkin ingin mempertimbangkan untuk mengalihkan tenaga kerja dan sumber daya daripada kementerian dan agensi kerajaan lain untuk melakukan operasi pengesanan kontak,” katanya.

Untuk menyasarkan tindak balasnya, pakar ekonomi kesihatan Lim Chee Han mencadangkan KKM melatih pengesan kontak rapat sukarela untuk ditempatkan di zon merah.

“Kementerian harus berusaha memperluas pasukan pengesanan kontak rapat setempat terutama di daerah atau kawasan dengan beban jangkitan penyakit yang lebih besar.

“Sekiranya perlu, mereka perlu mendapatkan bantuan daripada masyarakat tempatan dan melatih lebih ramai sukarelawan,” kata penyelidik kesihatan awam NGO Third World Network.

Jika boleh, kerajaan juga dicadangkan untuk mengautomatikkan pengesanan kontak rapat menggunakan aplikasi telefon pintar seperti MySejahtera dan SELangkah.

Nazihah menunjukkan bagaimana Korea Selatan menggunakan teknologi untuk mengesan kontak rapat pesakit Covid-19.

“Negara-negara seperti Korea Selatan sangat bergantung terhadap pencarian digital untuk mengekang penyebaran Covid-19. Ia sejauh menggunakan rekod transaksi kad kredit dan debit serta rakaman CCTV untuk tujuan mencari kontak rapat.

“Diakui hal iitu menimbulkan banyak persoalan mengenai privasi pribadi dan kebebasan sivil, tetapi mungkin perlu kerana mengambil kira wabak ini,” katanya. – MK