Kedai jam Swatch tiba-tiba kena ‘rush’ dengan Kementerian Dalam Negeri, beberapa buah jam koleksi dirampas, rupanya ini sebab

Kedai jam Swatch tiba-tiba kena ‘rush’ dengan Kementerian Dalam Negeri, beberapa buah jam koleksi dirampas, rupanya ini sebab.

Pengumuman hentian Jelajah Dunia Music Of The Spheres Coldplay yang akan datang di Malaysia,

Kerana ramai lagi rakyat Malaysia yang konservatif gempar kerana pendirian kumpulan itu sebagai sekutu kepada komuniti LGBTQIA+.

Kedai jam Swatch tiba-tiba kena 'rush' dengan Kementerian Dalam Negeri, beberapa buah jam koleksi dirampas, rupanya ini sebab

Sejak itu, kerajaan tempatan mengambil pendirian dengan menyerbu beberapa kedai Swatch di seluruh Malaysia berhubung koleksi Pride mereka.

Berdasarkan laporan oleh Options The Edge , pihak berkuasa telah dimaklumkan mengenai koleksi berwarna pelangi, yang menandakan kepelbagaian dan keterangkuman, melalui catatan Facebook.

Netizen menulis, “Tidak perlu menunggu Coldplay. Sesiapa yang memakai jam tangan Swatch ini boleh membuangnya sekarang!”

Swatch 5

Sejak itu, Kementerian Dalam Negeri (KDN) menyerbu kedai Swatch di Pavilion Kuala Lumpur, One Utama, Sunway Pyramid, Setia City Mall, Mid Valley Megamall, Southkey, Sunway Putra Mall, Sogo KL, Queensbay, Fahrenheit 88 dan Suria Sabah , untuk merampas jam tangan koleksi Swatch’s Pride.

Swatch 7 1Outlet di KTCC (Terengganu), Aeon KB, Aman Central Kedah, City Square dan Viva City Kuching turut menerima amaran berhubung perkara ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Swatch, Nick Hayek Jr. telah berkongsi rasa tidak percayanya terhadap serangan itu dan menggandakan etos jenama itu untuk memperjuangkan inovasi dan kepelbagaian.

Swatch 5

“Swatch berbangga kerana menjadi kanvas di pergelangan tangan untuk semua orang di seluruh dunia dan ramai artis yang bekerja dengan kami. Kreativiti dan warna yang dipadankan dengan kualiti buatan Switzerland adalah perkara yang kami sukai.

Kami bertegas bahawa koleksi jam tangan kami menggunakan warna pelangi dan mempunyai mesej keamanan dan kasih sayang boleh membahayakan sesiapa sahaja.”

“Sebaliknya, Swatch sentiasa mempromosikan mesej kegembiraan yang positif dalam hidup. Ini bukan politik.

Kami tertanya-tanya bagaimana Bahagian Penguatkuasa dan Kawalan, Kementerian Dalam Negeri akan merampas banyak pelangi semula jadi yang indah yang muncul ribuan kali setahun di langit Malaysia,” katanya.

Jenama itu telah merayu agar jam tangan mereka yang dirampas dikembalikan.

BACA: 

Tunggu turn dapat kereta sampai 8 bulan, sekali lain pula jadi lepas 2 jam dapat kereta

“Dah jatuh talak ni, kita dah kena pergi mahkamah”, isteri gigil baca chat gatal suami sambil nangis undang sebak netizen