Kecoh gegelung sotong ambil isi dari babi, ini jawapan JAKIM

Kecoh gegelung sotong ambil isi dari babi, ini jawapan JAKIM.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mengesahkan produk gegelang sotong sejuk beku yang sebelum ini tular.

Timbalan Ketua Pengarah (Dasar) Jakim, Datuk Hakimah Mohd. Yusoff berkata, pengesahan tersebut selepas pihaknya membuat semakan dengan badan halal China (Shandong Halal Certification Services).

[bg_collapse view=”button-red” color=”#ffffff” expand_text=”BACA ARTIKEL PENUH” ]

Kecoh gegelung sotong ambil isi dari babi ini jawapan JAKIM

Mempunyai persijilan halal yang sah

“Memang ada sijil halal. Sebelum ini, kita dapat maklumat itu, cuma apabila kita buat siasatan tidak boleh bergantung apa sahaja disebabkan ada tindakan pengujian.

“Sekarang keputusan pun sudah keluar (tiada asid deoksiribonukleik (DNA) babi) dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) sudah mengeluarkan kenyataan, jadi tiada isu lagi dan selesai,”

katanya ketika ditemui pemberita selepas majlis pelancaran Tahfiz- Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di sini, hari ini.

Sebelum ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Idris Ahmad memaklumkan pihaknya kini menunggu maklum balas mengenai kesahihan produk gelang sotong dari agensi persijilan halal di China sebelum tindakan susulan isu berkenaan dilakukan

Terdahulu, Kosmo! melaporkan Menteri KPDNHEP, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi mengesahkan tiada DNA babi dikesan dalam sampel sotong ring sejuk beku yang tular baru-baru ini.

Tonton:

Baca:

Elak lakukan 4 perkara ini semasa charge phone anda

Ini 7 jenis ikan yang ada sengat ‘maut’ pada skala 5

Pemuda terjumpa cengkerang haiwan purba seberat 2 tan

[/bg_collapse]

CATEGORIES