Kecoh Abang Viva tipu duit orang, sekali tuan badan jawab..

Kecoh Abang Viva tipu duit orang, sekali tuan badan jawab.. “Biarlah dia nak buat apa. Itu antara dia dengan tuhan,” kata Azwan Omar atau lebih dikenali sebagai Abang Viva.

Menurut Azwan, 30, dia tidak terk.ejut dengan kewujudan akaun palsu di Facebook menggunakan gambar dan dan identitinya dipercayai bagi memperdaya orang ramai dengan meminta sumbangan wang kononnya bagi misi bantuan menyelamatkan mangsa banjir ke Terengganu.

“Ada rakan yang beritahu saya pasal ini (akaun Facebook palsu).

“Perkara ini macam dah biasa, awal dulu ada yang buat akaun palsu sebegini. Biarlah… tidak ada kesan pun pada saya,” katanya dihubungi hari ini.

Ditanya sama ada hal itu menjejaskan reputasinya, Azwan berkata, dia lebih menumpukan kepada usahanya membantu mangsa banjir di negeri terjejas.

Katanya, dia juga tidak bercadang untuk membuat laporan polis berhubung perkara itu.

“Imej ini tidak ke manapun, biarlah… itu antara dia dengan tuhan,” katanya..

Kewujudan akaun Facebook palsu itu dikesan malam tadi menerusi perk0ngsian netizen yang meminta orang ramai berhati-hati.

Semakan mendapati akaun itu menggunakan nama dan gambar seperti akaun sebenar, namun ejaan nama Azwan berbeza.

Bagaimanapun, ia dipercayai sudah ditutup apabila netizen menyedari ia akaun palsu dan meminta orang ramai berhati-hati.

Sementara itu, Azwan menerusi perkongsian langsung di Facebooknya memaklumkan dia kini bersama rakan berada di Terengganu bagi misi menyelamat mangsa banjir.

Katanya, mereka tiba di Hulu Terengganu pada jam 4.50 pagi hari ini, dan sempat meninjau di beberapa lokasi termasuk di Kampung Pengkalan Ajal, namun difahamkan air bah sudah surut.

Kecoh Abang Viva tipu duit orang sekali tuan badan jawab
Abang Viva bawa bot guna pikap, bantu mangsa banjir Terengganu

Sukarelawan yang terkenal dengan jol0kan ‘Abang Viva’ Azwan Omar, dipercayai sudah memulakan usahanya secara peribadi membantu mangsa banjir di Terengganu.

Satu tangkap layar yang dik0ngsikan oleh pengguna Facebook, Farah Rusdi, kira-kira enam jam yang lalu, menunjukkan perbualan Azwan, 30, dengan seorang pengguna media sos1al, di mana sukarelawan itu memberitahu beliau sedang membuat persiapan untuk ke Pantai Timur.

“Sudah baca, terima kasih atas maklumat (mengenai banjir di Terengganu). Saya pun tengah bersiap (untuk ke sana),” katanya.

Pengguna media sosial itu kemudian membalas dengan ucapan terima kasih dan mendoakan keselamatan perjalanan Azwan bagi membantu mangsa banjir di negeri itu.

‘Itu antara dia dengan tuhan’ – Abang Viva
‘Saya tak mahu viral begini’
Guna helikopter selamatkan mangsa banjir
‘Kita bantu kita’ kunci kekuatan hadapi musibah

“Sekarang Kampung Lubuk Pait (di Kuala Berang, Terengganu), masih ramai terperangkap atas bumbung rumah. Mereka perlukan bot besar,” katanya.

Sementara itu, Azwan menerusi perkongsian di Facebook miliknya kira-kira jam 7 malam, hanya memuat naik status ringkas tanpa sebarang gambar dengan menulis ‘Bismillah..’, sekali gus memberi bayangan seolah-olah beliau sudah memulakan pergerakannya membantu mangsa banjir.

Status dimuat naik sekitar jam 8 malam ini, mendapat hampir 8,000 reaksi reaksi dalam tempoh sejam, dengan ratusan pengguna media sosial mendoakan urusannya membantu mangsa banjir dipermudahkan.

Azwan mula mendapat perhatian ketika menjalankan khidmat sukarelawannya membantu mangsa banjir di Selangor, pada Disember lalu.

Kisahnya Azwan mendapat perhatian rakyat Malaysia berikutan sanggup bergerak dari Melaka bagi membantu mangsa banjir di Selangor menggunakan Perodua Viva dan sebuah bot yang dibawa di atas bumbung keretanya dan hanya berbekalkan RM50, dengan RM20 digunakan untuk mengisi minyak kereta dan RM30 bagi membeli makanan untuk mengalas perut.

Kegigihannya itu, menarik perhatian seorang usahawan kosmetik, Wan Siti Aisyah Wan Hasan, yang tampil menyum.bang sebuah pikap Mitsubishi Triton bagi membantu pemuda terbabit dalam kerja-kerja sukarela yang dilakukannya.

Terdahulu, Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) melaporkan sebanyak 52 kes banjir direkodkan antara 23 Februari lalu hingga hari ini, dengan 25 kes di Terengganu dan 21 di Kelantan, selain enam kes banjir kilat di Selangor.

Lima daerah di Terengganu direkodkan terkesan dengan banjir monsun ketika ini, iaitu Besut, Hulu Terengganu, Kemaman, Kuala Terengganu dan Setiu, manakala Kelantan merekodkan empat daerah dilanda banjir iaitu Jeli, Kuala Krai, Machang dan Pasir Mas.

Tonton:

Baca:

Nak buat susu anak atau eksperimen sains ni Syamel? Tanya netizen

Iman Troye akhirnya tersingkir dari Masked Singer, peminat tak puas hati

Berbaki 4 bulan lagi, ini masa terbaik untuk rakyat Malaysia beli kereta!

CATEGORIES