Kawan ‘makan’ kawan, kawan tergamak jual kawan kepada sindiket pemerdagangan manusia

Pada suatu petang pada bulan April, David mendapat tawaran yang menggembirakannya.

Seorang pemilik perniagaan kecil yang menjual aksesori telefon di Sarawak, dia telah buntu dan ingin menambah pendapatannya.

Seseorang dalam kumpulan WhatsApp yang dia sertai mencadangkan peluang perniagaan semasa dia bercuti di Chiang Mai, Thailand.

SCROLL UNTUK ARTIKEL PENUH πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»
SAMBUNGAN ARTIKEL πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»

Kawan 'makan' kawan, kawan tergamak jual kawan kepada sindiket pemerdagangan manusia

Selain itu, orang yang disifatkan David sebagai “lebih seperti seorang kenalan”, menawarkan untuk membayar perjalanan untuk dia dan seorang rakan.

Bercakap dalam bahasa Inggeris dan Melayu, kadang-kadang memerlukan bantuan jurubahasa, lelaki berusia 22 tahun itu memberitahu Bernama dia tertanya-tanya mengapa orang ini, yang digelar Steven, begitu bermurah hati memandangkan dia baru mengenali lelaki itu selama beberapa bulan.

Tetapi kemudian dia fikir dia tidak sepatutnya melihat kuda hadiah di mulut.

Ia adalah keputusan yang akan menghantui David dan rakannya Laura (bukan nama sebenar) – daripada bertemu Steven di pergunungan dan bersejarah Chiang Mai, mereka telah diculik dengan todongan senjata dan diangkut merentasi sempadan melalui Chiang Rai, Thailand. Penculik mereka kemudian menjual mereka ke pusat penipuan di Laukkaing, Myanmar, di mana mereka ditahan selama dua minggu.

Duduk di apartmen rakannya di Kuala Lumpur beberapa bulan selepas pengalaman pahit itu, David nampaknya masih tidak percaya bahawa dia telah menjadi salah satu daripada anggaran ratusan atau bahkan ribuan rakyat Malaysia yang telah ditipu dan diperdagangkan untuk bekerja sebagai penipu dalam talian. Lagipun, dia tidak tahu tentang semua berita pemerdagangan manusia yang melibatkan rakyat Malaysia, mengetahui dia dan rakannya menjadi sasaran utama sebagai penutur asli bahasa Mandarin.

Pakar berkata apa yang berlaku kepadanya hanya menunjukkan cara yang sentiasa berubah oleh pemerdagang manusia dan sindiket yang bekerja untuk penipu gunakan untuk menarik mangsa seterusnya. Dan, kerajaan, pihak berkuasa dan aktivis, serta undang-undang, sentiasa perlu mengejar ketinggalan.

β€œPemerdagang manusia lebih kreatif dan mereka sentiasa mencari cara baharu untuk memerangkap orang ramai ke dalam jenayah paksa,” kata Adrian Anthony Pereira, pengasas dan pengarah eksekutif kumpulan hak migran yang berpangkalan di Malaysia North-South Initiative.

Awak juga mungkin menyukai:
Malaysia mencari cadangan konsep untuk mengaktifkan semula projek kereta api laju Kuala Lumpur – Singapura
Polis Indonesia menahan lebih 600 suspek pemerdagangan manusia
Pemilik gerai makanan menjual kerikil tumis kerana makanan jalanan mengejutkan pengguna media sosial
Dan apabila itu berlaku, mengeluarkan mangsa boleh menjadi sangat sukar dan meluncur hampir ke tepi kesahihan.

DICULIK

David mula-mula mendapat firasat ada sesuatu yang tidak kena apabila Steven gagal untuk menemuinya dan rakannya di Lapangan Terbang Antarabangsa Chiang Mai seperti yang dijanjikan. Sebaliknya, ada seorang pemandu teksi memegang papan tanda dengan nama mereka. Pemandu itu telah membawa seorang rakan bersama yang David fikir adalah ganjil tetapi tidak meneliti lebih lanjut. Dia menyangka mereka berdua warga Myanmar.

Sebaik berada di dalam kereta, rakan pemandu itu mengeluarkan pistol dan memaksa mereka menyerahkan pasport dan telefon bimbit mereka.

“(Mereka mengugut kami) menyuruh kami duduk diam dan diam. Kami tidak berani berbuat apa-apa. Jika kami lakukan, ke mana mereka akan membawa dan menjual kami?” katanya.

Mereka mengambil masa empat hari untuk tiba di Laukkaing, sebuah bandar di utara Myanmar berhampiran sempadan China. David masih ingat mengembara di jalan-jalan kecil di pergunungan. Terdapat pusat pemeriksaan tetapi setiap kali pengawal yang bertugas melambainya dengan sedikit kekecohan.

Akhirnya, mereka tiba di sebuah bangunan lapan tingkat dengan kasino di bahagian bawah dan dikelilingi oleh lelaki dengan senapang serangan. Kehadiran mereka menghancurkan harapan yang masih ada pada David untuk melarikan diri dan mencari bantuan, walaupun terdapat halangan bahasa.

Di dalamnya ada orang lain seperti dia, terpikat dengan janji palsu dan dipaksa bekerja.

“Mereka sangat baik. Kami bernasib baik,” kata David. Rakannya Laura sudah ketakutan dan kakitangan di dalam bangunan membenarkan mereka tinggal bersama dan bukannya memisahkan mereka.

Beliau berkata sindiket itu memberi tempoh tiga hari kepada mereka untuk belajar menggunakan Buku Merah Kecil atau Xiaohongshu, platform media sosial mirip TikTok dan popular di kalangan orang Cina. Mereka perlu menandatangani kontrak dan menipu pengguna untuk membeli crypto. Mereka menolak.

Apabila David meminta untuk pergi, mereka memberitahu dia dan Laura bahawa mereka perlu membayar mereka wang tebusan.

Terdampar jauh di Myanmar berhampiran sempadan China, keadaan kelihatan suram. Para penculik mereka setakat ini tidaklah keras tetapi berapa lama ia akan bertahan? Menyetujui permintaan penculik mereka nampaknya menunggu masa.

Tetapi kemudian keajaiban berlaku.

David berkata tiga hari kemudian, askar tempatan memeriksa bangunan dan pekerja. Selepas melihat dia dan Laura belum menandatangani kontrak, mereka menyuruh dia dan rakannya mengemas barang mereka dan membawanya ke Pangkham, iaitu kira-kira sembilan jam perjalanan dari sempadan Myanmar-Thai.

Setibanya di sana, David dan Laura meminjam telefon seseorang untuk membuat panggilan kepada keluarga mereka. Tetapi kini mereka terpaksa mencari jalan keluar sendiri dari Myanmar.

Akhir pengalaman pahit mereka tidak pernah kelihatan begitu dekat lagi setakat ini.

JALAN KELUAR

Terdapat banyak cara orang diperdagangkan tetapi yang paling biasa nampaknya melalui penipuan pekerjaan yang menjanjikan gaji tinggi yang tidak realistik yang tidak sepadan dengan kelayakan mangsa. Tetapi penyelamatan, jika ia berlaku sama sekali, biasanya mengikut baris yang sama.

Ketua Jabatan Perkhidmatan Awam dan Aduan MCA Datuk Seri Michael Chong telah membantu menyelamatkan 58 orang daripada 170 kes yang dilaporkan kepada MCA dari Mac 2022 hingga 6 Okt 2023. Kebanyakan orang yang diselamatkan telah terkandas di Kemboja. Negara lain yang mereka terkandas termasuk Myanmar, Laos, Thailand dan Dubai di Emiriah Arab Bersatu.

“Kami tidak dapat mengetahui apa yang berlaku kepada yang lain,” tambahnya.

Chong membantu mangsa dengan memaklumkan keluarga mereka dan memberi tekanan kepada polis dan kedutaan untuk menghubungi rakan sejawatan mereka di negara terbabit dan agensi penguatkuasaan undang-undang lain seperti Interpol dan Aseanapol.

“Rakan sejawat di sana akan tahu apa yang perlu dilakukan. Ia akan bergantung pada mereka kerana terpulang kepada mereka bagaimana mereka akan melakukan penyelamatan,” katanya.

Beliau berkata mereka juga memberitahu pemilik perniagaan Malaysia yang beroperasi di Kemboja dan negara lain supaya berwaspada atau membantu mana-mana mangsa yang datang kepada mereka.

Semuanya dilakukan dengan jejak kertas. Ia juga membantu apabila negara tempat mangsa pemerdagangan manusia berada mempunyai kerajaan yang berfungsi.

Chong mengakui melakukan penyelamatan dengan cara yang betul boleh mengambil masa yang lama.

Sesetengah keluarga tidak sanggup menunggu selama itu dengan sedikit jaminan kejayaan, walau bagaimanapun. Dan jika mereka terpaksa melakukan beberapa perkara yang tidak semestinya di atas papan, jadilah ia.

Dalam kes David, sebaik sahaja keluarga dia dan Laura tahu di mana mereka berada, mereka menghubungi Victor Wong, seorang ahli perniagaan Malaysia yang berpengaruh di Thailand untuk membantu membawa mereka keluar. Wong telah bekerjasama dengan polis Malaysia dan kedutaan Malaysia di Thailand pada masa lalu untuk mengeluarkan mangsa pemerdagangan manusia.

“Ibu David mahu dia pergi ke polis (Myanmar) tetapi saya tidak pasti ia akan berkesan. Mereka mungkin mendapat masalah kerana mereka telah diseludup masuk,” kata Wong kepada Bernama.

Apabila dia cuba mengatur pengangkutan untuk David dan Laura, dia mendapati dia tidak dapat membawa mereka melepasi pusat pemeriksaan di Myanmar ke Thailand, yang memerlukan pas khas.

Dia berkata dia akhirnya membayar beberapa warga Myanmar untuk menjemput David dan Laura dan memandu mereka melalui hutan ke Tachileik, di mana Tentera Thai sedang menunggu untuk membawa mereka menyeberangi sempadan.

Wong mengakui apa yang dilakukannya bukan prosedur yang betul tetapi menegaskan ia adalah satu-satunya cara untuk membawa mereka keluar dengan selamat. Keluarga David dan Laura menyediakan sebahagian daripada bayaran untuk mengupah kumpulan yang mengangkut mereka keluar.

Pereira memahami alasan itu tetapi tidak bersetuju dengan menggunakan kaedah kelabu untuk menyelamatkan mangsa. Beliau menasihatkan keluarga terdesak untuk mengikut prosedur yang betul, berkata jika tidak berbuat demikian boleh mengekalkan masalah itu.

Bagaimana dia keluar dari Myanmar tidak penting bagi David asalkan dia berjaya keluar dari sana.

Anak sulung daripada empat beradik, dia selalu berkata mereka bertuah memandangkan tempat dia dan Laura ditahan jauh dari sempadan Myanmar-Thai, di mana menyelamat dan melarikan diri selalunya lebih mudah. Memandangkan mereka hanya hilang selama dua minggu, visa mereka masih sah dan mereka boleh keluar tanpa melalui penjara imigresen.

Dia berkata dia memutuskan untuk menceritakan kisahnya untuk memberi amaran kepada orang ramai bahawa rakan tidak semestinya boleh dipercayai.

“Anda perlu berwaspada. Terimalah apa yang rakan anda katakan dengan sebutir garam. Jangan mudah percaya,” katanya sambil menambah dia tidak lagi berkawan dengan mana-mana orang dalam kumpulan WhatsApp berkenaan.

BACA:Β Tak sangka! Rupanya bukan Malaysia je yang sambut Hari Merdeka 31 Ogos ramai tak tahu