Kakitangan kerajaan diberi cuti sehari untuk tanam sayur

Kakitangan kerajaan diberi cuti sehari untuk tanam sayur. Sri Lanka meluluskan sistem bekerja empat hari seminggu untuk kakitangan awam bagi membolehkan mereka bertanam sayuran untuk mengatasi masalah kekurangan bekalan makanan.

Langkah itu juga dijangka dapat mengurangkan masalah keperluan bahan api yang kronik selain menggalakkan rakyat menanam sayuran untuk kegunaan keluarga.

Keputusan berkenaan diumumkan kerajaan hari ini ketika negara itu terus bergelut dengan krisis kewangan terburuk dalam sejarah sejak mencapai kemerdekaan beberapa dekad lalu.

Malam tadi, Kabinet Sri Lanka meluluskan cadangan supaya pekerja sektor awam diberi cuti setiap Jumaat selama tiga bulan, sebahagiannya disebabkan kekurangan bahan api yang menyukarkan perjalanan ke tempat kerja dan bagi menggalakkan mereka bertani.

“Keputusan untuk memberi pegawai kerajaan cuti sehari pada hari bekerja adalah wajar… bagi membolehkan mereka bertani di halaman rumah atau di tempat lain bagi menangani isu kekurangan makanan,” kata pejabat penerangan kerajaan dalam satu kenyataan.

Kakitangan kerajaan diberi cuti sehari untuk tanam sayur

Negara kepulauan yang mempunyai sekitar sejuta pekerja sektor awam berdepan krisis pertukaran asing yang teruk.

Baca Artikel Penuh