JPJ beri amaran keras kepada pemilik nombor plat ‘fancy’, bakal dipenjara

JPJ beri amaran keras kepada pemilik nombor plat ‘fancy’, bakal dipenjara. Individu atau pemilik kenderaan yang mempamerkan nombor pendaftaran ‘fancy’ boleh dikenakan tindakan denda tidak lebih RM2,000 dan penjara atau kedua-duanya.

Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Selangor, Datuk Khairul Khar Yahya berkata, tindakan akan diambil di bawah Seksyen 119(2) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Menurutnya, kesalahan mempamerkan mombor pendaftaran tidak mengikut spesifikasi di bawah Kaedah 6, Kaedah-kaedah Kenderaan Bermotor (Pendaftaran dan Pelesenan) 1959 boleh dikenakan kompaun tidak melebihi RM250 atau boleh didakwa di mahkamah dengan denda tidak melebihi RM2,000 atau penjara tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya.

“Pemilik berdaftar juga akan diambil tindakan dengan pengeluaran Notis Larangan Penggunaan Kenderaan (PG1).

“Mereka diberi masa selama sepuluh hari untuk hadir pemeriksaan di mana-mana JPJ berdekatan bagi memastikan kenderaan tersebut telah dibuat tindakan pembetulan dengan menukar nombor pendaftaran yang mengikuti spesifikasi,” katanya kepada Sinar Harian pada Ahad.

JPJ beri amaran keras kepada pemilik nombor plat 'fancy', bakal dipenjara
Tambah Khairul, nombor pendaftaran kenderaan hendaklah dipamer mengikut saiz dibenarkan serta tidak menggunakan nombor pendaftaran ‘fancy’ dan ‘extreme’ yang boleh mengelirukan.

Baca Artikel Penuh