‘Jepun kalau tengok pun pitam!’ Sampai Malaysia semua jadi boleh, pemuda ini ubahsuai kunci RXZ guna finger print je!

Oleh MHDAILY

‘Jepun kalau tengok pun pitam!’ Sampai Malaysia semua jadi boleh, pemuda ini ubahsuai kunci RXZ guna finger print je!

Pasti ramai diantara kita yang pernah mempunyai pengalaman tertinggal kunci pada motosikal mahu pun kehilangan motosikal.

Perkara itu semestinya akan membuatkan fikiran kita menjadi tidak tentu arah.

SCROLL UNTUK ARTIKEL PENUH ๐Ÿ‘‡๐Ÿป๐Ÿ‘‡๐Ÿป๐Ÿ‘‡๐Ÿป
SAMBUNGAN ARTIKEL ๐Ÿ‘‡๐Ÿป๐Ÿ‘‡๐Ÿป๐Ÿ‘‡๐Ÿป

'Jepun kalau tengok pun pitam!' Sampai Malaysia semua jadi boleh, pemuda ini ubahsuai kunci RXZ guna finger print je!

Manakan tidak, motosikal yang disayangi tu bukanlah murah. Tambah-tambah lagi kalau motosikal tersebut jenis Yamaha RXZ yang telah dianggap sebagai motosikal โ€˜kayanganโ€™ kerana harganya yang kini mencecah puluhan ribu ringgit.

Untuk memastikan bahawa motosikal itu tidak dapat dicuri, pastinya pemilik motosikal โ€˜kayanganโ€™ tersebut akan memikirkan pelbagai cara bagi melindungi motosikal kesayangan itu.

Bagi seorang pemilik motosikal Yamaha RXZ ini, cara dia melindungi motosikalnya itu agak lain daripada yang lain.

Dalam satu video tular yang dimuat naik oleh akaun bernama TOKAN Helmet ini, seorang lelaki telah membuat sedikit modifikasi terhadap motor kesayangannya itu.

Video tersebut memaparkan motosikal seorang lelaki yang dipercayai mekanik mengubah suai bahagian kunci utama motosikalnya dengan menggunakan teknologi imbasan jari.

Menurut pemilik motosikal tersebut, hanya cap jari yang telah ditetapkan sahaja yang mampu untuk menghidupkan dan mematikan motosikal berkenaan.

Pengesan cap jari tersebut akan mengeluarkan lampu berwarna merah sekiranya cap jari yang tidak ditetapkan diletakkan pada pengesan itu.

Jika cap jari yang sepadan dengan sistem yang telah ditetapkan, lampu akan menyala dengan warna biru seterusnya barulah motosikal dapat dihidupkan.

Video modifikasi unik tersebut lantas menjadi tular di media sosial. Sehingga kini, ianya telah ditonton lebih 190 ribu kali.

BACA:

Kerana teruja jadi MB โ€˜tebok atapโ€™, sanusi tak perasan nadir bumi dicuri dalam Dun Jeneri?

Tengah syok layan YouTube tiba-tiba ada iklan, ini cara tonton Youtube tanpa iklan yang confirm jadi!