Jadi jutawan segera! Pelajar terima RM 4.8 juta, ini yang dia belanjakan buat rakan kelasnya curiga

Seorang pelajar secara tidak sengaja menerima geran sebanyak RM4.8 juta dan mempercayainya sebagai ‘hadiah dari Tuhan’ sebelum memulakan perbelanjaan selama 73 hari.

Sibongile Mani, 32 tahun, biasanya menerima wang bantuan sebanyak RM 489 sebulan untuk menyara dirinya dan membayar buku sepanjang kursus perakaunannya

Bagaimanapun, dia terperanjat apabila mendapati bahawa jumlah yang diterima adalah 10,000 kali ganda daripada jumlah biasa.

Jadi jutawan segera! Pelajar terima RM 4.8 juta, ini yang dia belanjakan buat rakan kelasnya curiga

Mani, yang berasal dari Afrika Selatan, secara tiba-tiba menjadi jutawan apabila 14 juta rands dimasukkan ke dalam akaun banknya pada tahun 2017, yang setara dengan RM4.8 juta.

Tanpa banyak pertimbangan, Mani mula membelanjakan wang tersebut dengan membeli model iPhone terbaru untuk dirinya dan rakan-rakannya, serta mengubah gaya rambutnya. Beliau juga sering keluar malam ke kelab mewah dan menghabiskan hingga RM 575 untuk minuman keras yang mahal.

Namun, perubahan drastis dalam kelakuannya ini segera diperhatikan oleh rakan-rakannya yang mula merasa curiga.

Mani akhirnya dilaporkan kepada pihak berwajib dan ditangkap. Dia didakwa atas tuduhan mencuri dan penipuan, yang kemudiannya mengakibatkan hukuman penjara selama lima tahun setelah dia menghabiskan hampir RM 288,000 dalam tempoh yang singkat.

Walau bagaimanapun, Mani menolak hukuman itu dan menyatakan bahawa dia menganggap wang tersebut sebagai ‘wang ajaib’.

Dia menulis di blognya, “Apa yang saya alami tidak adil sama sekali. Saya menghabiskan wang dalam akaun saya tanpa berfikir panjang. Saya menganggapnya sebagai wang ajaib

. Kalaulah saya tahu ia akan berakhir seperti ini pada masa itu, saya akan berfikir dua kali.

Saya menulis ini dengan hati yang berat. Saya akan tetap kuat sehingga saya dibebaskan walaupun ia akan menjadi sukar.”

Peguam beliau, Asanda Pakade, kemudiannya merayu dengan alasan bahawa Mani bukanlah ancaman kepada masyarakat. Beliau juga berpendapat bahawa Mani tidak mencari wang tersebut dan dengan penjara yang sudah sesak, dia berhujah bahawa penjara bukanlah tempat yang sesuai untuk anak guamnya.

Pakade menambah bahawa Skim Bantuan Kewangan Pelajar Kebangsaan telah membuat kesilapan dengan menghantar jumlah wang yang salah, dan mereka tidak menyedari bahawa wang tersebut telah hilang sehingga isu ini diperhatikan.

Ketika perbicaraan di Mahkamah Tinggi London Timur di Makhanda, dua hakim bersetuju untuk menangguhkan hukuman Mani selagi dia tidak terlibat dalam sebarang aktiviti mencuri atau penipuan semasa dia dibebaskan. Selain itu, Mani diarahkan untuk menjalani khidmat masyarakat selama 14 minggu dan menghadiri kursus kaunseling.

Walaupun begitu, dia dibenarkan untuk menyimpan jumlah wang yang telah diterimanya.

BACA: “Aku tak tahu nak ubah isteri aku jadi macam isteri orang lain kuat berleter, dia sempurna tapi dia terlalu senyap, rupanya dia..”