Isu tarik balik lesen warga emas, setelah teruk dikritik akhirnya menteri beri jaminan

Kerajaan tidak pernah berhasrat untuk menarik balik atau mengehadkan lesen memandu kepada individu yang berusia lebih 70 tahun.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata, ini kerana kompetensi memandu bukan berdasarkan faktor usia, sebaliknya banyak lagi faktor yang menyumbangkan berlakunya nahas kemalangan.

“Kementerian Pengangkutan tidak pernah memberi arahan atau mensyaratkan warga emas yang melebihi 70 tahun untuk mengembalikan lesen..tak pernah.

Isu tarik balik lesen warga emas, setelah teruk dikritik akhirnya menteri beri jaminan

Wee Ka Siong berpendapat, kerajaan tidak boleh mendiskriminasikan mereka yang berusia lebih 70 tahun. 

“Ini kerana kompetensi memandu adalah berlainan, macam Yang Berhormat Langkawi (Tun Dr Mahatahir Mohamad), beliau dapat memandu dengan baik, jauh lebih baik daripada mereka yang membawa gila-gila kereta atas jalan raya,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Syed Ibrahim Syed Noh (PH-Ledang) mengenai tindakan kerajaan dalam mengurangkan kadar kemalangan selain meletakan had usia kepada warga emas dan pindaan undang-undang.

Dalam pada itu, Ka Siong berpendapat, kerajaan tidak boleh mendiskriminasikan kepada mereka yang berusia lebih 70 tahun dan itu bukan pendirian Kementerian Pengangkutan.

“Faktor usia bukan satu-satunya punca berlakunya kemalangan, sebaliknya ada banyak lagi faktor,” ujarnya.

Menjawab soalan asal mengenai jumlah kemalangan yang disebabkan pemanduan lawan arus yang dibangkitkan oleh Syed Ibrahim, beliau memberitahu, sebanyak 807 kes (lawan arus) direkodkan sejak Januari lalu hingga semasa.

Daripada jumlah itu katanya, 29 kes melibatkan kemalangan maut dan 17 kes mengakibatkan kecederaan parah.

“Kajian mendapati bahawa faktor manusia adalah merupakan penyumbang utama kepada berlakunya sesuatu nahas jalan raya terutamanya yang memandu melebihi had laju, memandu di bawah pengaruh alkohol dan dadah, pemanduan tidak fokus seperti menggunakan telefon bimbit dan aplikasi tunjuk arah dan tidak mematuhi peraturan jalan raya,” jelasnya.

Beliau menjelaskan 80 peratus daripada kemalangan adalah disebabkan faktor manusia, 13 peratus ekoran kenderaan dan tujuh peratus ekoran persekitaran.

Menurutnya, selain daripada meminda Akta Pengangkutan jalan 1987, kementeriannya bersama Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros) secara berterusan meneliti dan menilai semula aspek pembelajaran dan pengujian bagi mendapatkan lesen memandu ke arah memastikan kompetensi pemandu yang bakal dilahirkan berada pada tahap yang tertinggi.

Berita Penuh : https://www.astroawani.com/berita-malaysia/kerajaan-jamin-tiada-penarikan-balik-had-lesen-warga-emas-menteri-322219

BACA JUGA : Panas !!! Menteri dedah 807 kes memandu lawan arus dikesan tahun ini

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)