Ini teknik betul jumper kereta, jangan salah buat nanti makin rosak

Ini teknik betul jumper kereta, jangan salah buat nanti makin rosakMalang tidak berbau. Tanpa sebarang amaran bateri kereta boleh ‘kong’ tatkala anda ingin menghidupkan kereta. Lebih mengharukan apabila ia berlaku ketika anda berhenti dalam perjalanan ke sesuatu destinasi atau pada waktu malam.

Perkara ini sebenarnya boleh dielakkan jika anda menjaga dengan betul servis bateri atau menukarnya apabila sudah tiba masanya. Namun biasalah kita bukan manusia sempurna dan pastinya kadang-kadang terlupa akan hal seperti ini.

Bila bateri ‘kong’ antara solusi untuk hidupkan kereta sebelum anda pergi ke bengkel atau tukar bateri baru ialah dengan melakukan ‘jumper’. Ia kelihatan seperti mudah tapi ramai orang tidak tahu atau tersilap melakukannya dengan betul. MASKLULIN ingin kongsi dengan anda cara melakukan ‘jumper’ dengan betul.

Jika tersilap langkah ia boleh menyebabkan kerosakan seperti litar pintas pada komponen penting kereta seperti TCU (unit kawalan transmisi) atau risiko bahaya lain.

Ini teknik betul jumper kereta, jangan salah buat nanti makin rosak

Ikuti langkah-langkah di bawah:

1. MATIKAN ENJIN & PERALATAN KERETA
Pertama sekali bila berdepan situasi ini anda memerlukan jumper bateri kereta dengan bantuan kereta ‘penderma’. Sebelum itu anda harus pastikan peralatan dan sistem elektrik kedua-dua kereta seperti lampu hadapan, radio dan sebagainya dimatikan terlebih dahulu.

2. LETAK KERETA SECARA DEKAT
Apabila sudah ada kereta ‘penderma’, anda harus pastikan ia diletakkan secara sedekat yang mungkin. Ini untuk membolehkan kabel jumper kereta dicapai terminal negatif dan positif kedua-dua kereta. Tapi harus ingat janga pula terlalu dekat sehingga kereta bersentuhan antara satu sama lain.

3. KUNCI DICABUT DAHULU
Selepas anda pastikan kedua-kedua enjin kereta dimatikan, cabut dahulu kunci. Kemudian buka bonet hadapan.

Car photo created by teksomolika – www.freepik.com
4. SAMBUNG KABEL JUMPER – KLIP POSITIF
Mula-mula, sambungkan klip kabel jumper dengan menyambungkan terminal positif kabel jumper kereta dengan terminal positif bateri kereta ‘penderma’. Kebiasaannya terminal positif mempunyai penutup plastik berwarna merah dengan simbol tambah (+). Kemudian, sambungkan hujung klip kabel jumper kereta yang lain dengan terminal positif bateri kereta yang rosak.

5. SAMBUNG KABEL JUMPER KERETA – KLIP NEGATIF
Selepas itu, anda sambungkan klip kabel jumper kereta berwarna hitam (negatif) pada terminal negatif bateri kereta ‘penderma’. Ia diikuti dengan sambungan hujung klip kabel jumper kereta yang lain dengan benda logam yang tidak bercat pada kereta yang rosak seperti batang besi bonet hadapan.

6. HIDUPKAN ENJIN
Apabila sambungan dipastikan baik, hidupkan enjin kereta ‘penderma’.

7. TUNGGU BEBERAPA MINIT
Ambil masa beberapa minit dan tunggu terlebih dahulu. Teruskan dengan cuba hidupkan enjin kereta yang rosak. Andai ia masih belum boleh dihidupkan selepas beberapa cubaan, itu bernakna kereta anda mungkin ada masalah lain selain daripada masalah bateri.

8. BIARKAN IA HIDUP
Jika proses jumper anda berjaya, biarkan kedua-dua enjin kereta hidup selama lima sehingga sepuluh minit.

9. CARA CABUT
Untuk mencabut kabel jumper kereta, anda hanya perlu membuka sambungan kabel mengikut urutan berlawanan. Cabut kabel hitam pada kereta yang rosak. Kemudian diikuti dengan kabel hitam pada kereta ‘penderma’, kabel merah pada kereta yang rosak dan kabel merah pada kereta ‘penderma’.

10. TEST DRIVE
Apabila selesa, anda boleh cuba test drive dalam keadaan normal selama kira-kira 30 minit untuk mengecaj kembali kuasa bateri. Jika tidak yakin teruslah ke bengkel berhampiran segera.

BACA JUGA : Bengang rakan sendiri dikecam, Dr Hannan dedah perangai sebenar Fizo Omar
Misi pemuda Perancis ini keliling dunia naik motosikal terencat, sampai Malaysia brek kena rembat
Hanya 1 ke 3 kes kanak-kanak alami radang jantung bagi setiap 100 ribu penerima vaksin