Ini senarai orang Malaysia paling kaya dalam dunia tahun 2023, Syed Mokhtar pun ada!

Ini senarai orang Malaysia paling kaya dalam dunia tahun 2023, Syed Mokhtar pun ada!

Seramai 18 rakyat Malaysia telah berjaya disenaraikan dalam Senarai Jutawan Dunia Forbes untuk tahun ini.

Kekayaan terkumpul mereka ialah AS$54.7 bilion (RM240.38 bilion).

Ini senarai orang Malaysia paling kaya dalam dunia tahun 2023, Syed Mokhtar pun ada!

Robert Kuok mengekalkan kedudukannya sebagai orang terkaya di Malaysia. Portfolionya bernilai AS$11.8 bilion (RM51.88 bilion) meletakkannya di nombor 146 dalam senarai global.

Beliau memiliki kumpulan Kuok yang mempunyai kepentingan dalam hotel, hartanah dan komoditi.

Beliau diikuti Quek Leng Chan (AS$10.1 bilion, RM44.40 bilion) di tempat ke-179 dan Ananda Krishnan (AS$5.2 bilion, RM22.86 bilion) di tempat ke-511.

Quek memperoleh kekayaannya melalui Kumpulan Hong Leong, yang memiliki saham dalam Hong Leong Bank, kumpulan perbankan keempat terbesar Malaysia mengikut modal pasaran.

Sepupu Quek, Kwek Leng Beng, juga seorang bilionair. Beliau ialah pengerusi Kumpulan Hong Leong di Singapura.

Ananda terkenal dengan empayar multimedianya yang merangkumi Astro dan Maxis Communications.

Di tempat keempat tempatan ialah Koon Poh Keong, yang mengasaskan Press Metal Aluminium pada 1986 bersama empat abangnya. Hari ini, Press Metal beroperasi di Eropah, UK, Australia dan New Zealand serta China dan Amerika.

Ketiadaan yang ketara ialah Teh Hong Piow, yang merupakan antara 10 orang terkaya di Malaysia dengan nilai bersih AS$5.7 bilion (RM25.06 bilion) dalam senarai Forbes 2022. Dia meninggal dunia pada Disember tahun lalu.

Yang terselamat ialah anak-anaknya dan pendatang baharu dalam senarai William Teh Lee Pang, Lillian Teh Li Ming, Lillyn Teh Li Hua dan Diana Teh Li Shing. Kemasukan anak-anak perempuannya menjadikan mereka wanita Malaysia pertama yang berjaya dalam senarai bilionair.

Yang lain termasuk dua bilionair daripada industri perjudian – Lim Kok Thay, pengerusi Kumpulan Genting, dan Dr Chen Lip Keong dari Kumpulan Naga, yang memegang lesen kasino di Phnom Penh, Kemboja.

Terutama Chen, yang memiliki ijazah perubatan dari Universiti Malaya, pernah berkhidmat sebagai pengamal am sebelum memulakan perjalanan perniagaannya.

Duo lain dalam senarai itu ialah Lee Yeow Chor dan Lee Yeow Seng, yang menerajui konglomerat minyak sawit dan hartanah, IOI Group. Adik beradik itu mewarisi IOI daripada bapa mereka, Lee Shin Cheng, yang meninggal dunia pada 2019.

Antara tokoh besar lain ialah Syed Mokhtar Albukhary, dengan nilai bersih AS$1.6 bilion (RM7.03 bilion), yang sebahagian besarnya adalah daripada kepentingannya dalam DRB-Hicom dan MMC Corp.

Tan Yu Yeh, orang di belakang MR DIY, rangkaian runcit yang membawa produk rumah, dan Jeffrey Cheah, pengasas dan pengerusi Sunway Group, juga berada dalam senarai itu.

Sebahagian daripada mereka mungkin telah kehilangan beberapa juta di sana sini, tetapi mereka kekal dalam senarai 2,540 bilionair.

BACA: 

Bintang bola sepak negara maut akibat ditikam

Ustaz Ebit sibuk naik turun mahkamah, sekali wanita ini dedah perangai sebenar Ustaz yang ramai tak tahu