Ini senarai aset ahli parlimen Malaysia, no.1 punya harta cecah RM75 juta!

Ini senarai aset ahli parlimen Malaysia, no.1 punya harta cecah RM75 juta!

Salah satu inisiatif kerajaan bagi memerangi gejala rasuah adalah dengan meminta ahli-ahli parlimen dan menteri-menteri di dalam kabinet mengisytiharkan harta mereka.

Ini bagi membolehkan kita sebagai rakyat Malaysia, menilai tahap kekayaan mereka.

Ini senarai aset ahli parlimen Malaysia, no.1 punya harta cecah RM75 juta!

Ada yang mengisytiharkan harta mereka secara individu, ada yang isytihar bersama dengan pasangan suami atau isteri masing-masing, dan tidak kurang juga yang mengisytiharkan harta mereka sekeluarga dengan anak-anak.

Tempat Pertama Ada Aset Bernilai RM75.8 Juta
Nak tahu kekayaan mereka tahap mana? Jom kita tengok aset yang telah mereka isytiharkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).


Menurut jadual ini, YB Tuan Hassan Bin Abdul Karim, Ahli Parlimen Pasir Gudang (PKR) memiliki aset paling rendah iaitu bernilai RM29,000 sahaja.

Sumber: Portal Perisytiharan Harta

Setakat ini, 115 orang atau 89.8% ahli Parlimen telah mengisytiharkan harta, manakala lagi 13 orang atau 10.2% yang belum mengisytiharkan harta mereka kepada pihak SPRM.

Bagi anggota pentadbiran pula, seramai 62 orang atau 71.3% telah mengisytiharkan harta mereka, manakala ada lagi seramai 25 orang atau 28.7% yang masih belum mengisytiharkan harta.

*Senarai ini dikemaskini setakat Jumaat, 23 November 2018

BACA:

Abang ipar Akim meninggal dunia

Besarnya! Lipan panjang 60cm ditemui di tapak lombong di Kuantan