Ini sebab Mahkamah bebaskan Sam Ke Ting dalam kes basikal lajak yang ramai nak tahu

Ini sebab Mahkamah bebaskan Sam Ke Ting dalam kes basikal lajak yang ramai nak tahu.

Mahkamah Rayuan telah membebaskan kerani Sam Ke Ting daripada sabitan dan hukuman penjara atas kesalahan memandu secara melulu sehingga menyebabkan kematian lapan remaja penunggang basikal.

Panel tiga anggota diketuai Datuk Hadhariah Syed Ismail sebulat suara mengetepikan hukuman penjara enam tahun dan denda RM6,000,

Ini sebab Mahkamah bebaskan Sam Ke Ting dalam kes basikal lajak yang ramai nak tahu

Panel dalam keputusannya berkata bahawa pertuduhan terhadapnya adalah rosak.

Panel tiga anggota diketuai Datuk Hadhariah Syed Ismail sebulat suara mengetepikan hukuman penjara enam tahun dan denda RM6,000.

Panel dalam keputusannya berkata bahawa pertuduhan terhadapnya adalah rosak kerana terdapat unsur pendua – satu pertuduhan menggambarkan dua kesalahan berbeza – dalam prosiding.

Hadhariah menjelaskan bahawa terdapat “kekeliruan” oleh pihak pendakwaan ketika mereka menghujahkan kes di mahkamah majistret kerana memandu secara melulu tetapi apabila kes itu telah dibicarakan di hadapan hakim mahkamah tinggi pertama, pendirian pendakwaan berubah kepada pemanduan berbahaya.

Hadhariah berkata perduaan ini melanggar Seksyen 163 Kanun Tatacara Jenayah, yang menetapkan satu pertuduhan mestilah khusus untuk satu kesalahan.

“Dalam kes ini, pertuduhan adalah tidak betul dan cacat, sama seperti sabitan, yang juga cacat. Jadi kedua-dua prosedur tidak mengikut undang-undang.

“Adalah menjadi hak perayu di bawah undang-undang untuk menerima pertuduhan dan sabitan yang sah.

“Atas sebab-sebab ini, rayuan perayu dibenarkan. Kami mengetepikan keputusan mahkamah tinggi bertarikh 13 April 2022 serta sabitan. Perayu bebas untuk pergi, anda kini seorang yang bebas,” kata Hadhariah membaca penghakiman mahkamah seperti yang dilihat oleh The Vibes.

Ketika membaca penghakimannya, Hadhariah meratapi kematian remaja itu dan menyampaikan simpati mahkamah kepada keluarga.

Bagaimanapun, beliau juga menjelaskan bahawa undang-undang jelas menetapkan bahawa pemandu hanya bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakan atau kematian berdasarkan bukti untuk menunjukkan kesalahan.

“Apabila kita mengikut prinsip undang-undang, dan saya memetik ‘hanya kerana kemalangan berlaku dan seseorang telah terbunuh, bahaya dalam erti kata itu telah timbul dan oleh itu ia mesti diikuti sebagai malam, siang, perayu atau pemandu kereta itu memandu dengan cara yang berbahaya kepada orang ramai tetapi, keputusan bersalah hanya boleh mengikut penemuan kesalahan di pihak pemandu.

“Itulah kedudukan undang-undang. Orang tidak boleh mengatakan bahawa apabila kemalangan maut berlaku, pemandu pasti bertanggungjawab, itu bukan kedudukan undang-undang,” katanya.

Pada 28 Oktober 2018, mahkamah majistret Johor Baru membebaskan Sam tanpa mengarahkannya membela diri atas pertuduhan memandu secara melulu dan menyebabkan kematian remaja itu di Jalan Lingkaran Dalam, Johor Baru, Johor pada 3.20 pagi pada 18 Februari, 2017.

Lapan remaja yang maut dalam kejadian itu ialah Mohamad Azrie Danish Zulkefli, 14; Muhamad Shahrul Izzwan Azzuraimie, 14; Muhammad Firdauz Danish Mohd Azhar, 16; Fauzan Halmijan, 13; Mohamad Azhar Amir, 16; Muhammad Harith Iskandar Abdullah, 14; Muhammad Shahrul Nizam Marudin, 14; dan Haizad Kasrin, 16.

Pada 2019, hakim mahkamah tinggi Shahnaz Sulaiman membenarkan rayuan pihak pendakwaan dan menyerahkan semula kes itu ke mahkamah majistret untuk Sam membela diri atas pertuduhan memandu secara melulu.

Majistret Siti Hajar Ali, yang mendengar semula kes itu pada 2019, melepas dan membebaskan Sam pada akhir kes pembelaan, menyebabkan pihak pendakwaan memfailkan rayuan kedua dengan mahkamah tinggi.

Pada 13 April 2022, hakim mahkamah tinggi Datuk Abu Bakar Katar membenarkan rayuan pihak pendakwaan dan mensabitkan kesalahan memandu secara melulu dan menjatuhkan hukuman penjara enam tahun dan denda RM6,000.

Sam mendapat kebenaran daripada Mahkamah Rayuan pada 18 April tahun lepas untuk merayu terhadap sabitan dan hukumannya.

Mahkamah Rayuan juga membenarkan permohonan Sam untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman penjara dan membebaskannya dengan ikat jamin RM10,000 dengan seorang penjamin sementara menunggu pendengaran rayuannya.

BACA: 

Rupanya Mak Minah mangsa rusuhan 13 mei? Ini cerita sebenarnya

“Naahaiii amboi suka hang nak amik laki kami, aku tunjuk slip gaji suami, terus janda tu tak jadi kahwin”