Ini sebab anak lambat cakap walaupun dah capai umur 2 tahun

Ini sebab anak lambat cakap walaupun dah capai umur 2 tahun

Ini sebab anak lambat cakap walaupun dah capai umur 2 tahun. Anak kecil kita yang berusia dua tahun sebenarnya sudah pun pandai bercakap dalam ayat atau ayat gabungan walaupun pelat.

Namun bila anak pada usia ini masih bercakap sepatah-sepatah sahaja, ada baiknya mak ayah berikan perhatian.

Ada kemungkinannya cara kita sendiri merangsang anak itu yang kurang tepat. Ini yang boleh anda perhatian melalui perkongsian Patalogis Pertuturan Bahasa, Pn Ruby Atika.

Anak umur 2 tahun ke atas sudah boleh bercakap ayat pendek, gabung perkataan. Walaupun pelat atau hujung-hujung saja bunyinya, tapi dia bercakap dalam ayat.

Kenapa anak yang speech delay ni, masih cakap sepatah-sepatah saja, walaupun dah lebih 2 tahun?

Ini sebab anak lambat cakap walaupun dah capai umur 2 tahun

1) Jumlah perkataan dia belum mencecah 50.

2) Kalau dah lebih 50 pun, semuanya kata nama. Sikit sangat kata kerja.

3) Dia hanya ingat 1 perkara pada 1 masa. Bila suruh ambil 2 barang, selalunya dia akan tersilap atau kita kena ulang arahan, baru dia ambil betul.

4) Bila bermain, dia hanya main 1 objek. Dia belum tahu nak gabung beberapa objek untuk tema permainan tu. Cara bermain tu, hanya 1 idea saja.

5) Buku gambar yang ibubapa belikan semuanya gambar objek, haiwan, kenderaan, buah-buahan, bentuk, warna, abc 123.

6) Setiap kali anak sebut, dia cakap pelat dan ibubapa sibuk sangat nak betulkan pelat tu. Padahal dia baru saja fasa cakap sepatah-sepatah.

7) Terlalu banyak ayat tanya. Ni apa? Tu gambar apa? Baju warna apa? Ni apa ni? Maka anak pun jawab sepatah saja setiap kali ditanya soalan.

8 ) Ibubapa tak tahu nak cakap apa. Pelik, tetapi wujud dan benar.

9) Pengaruh tv menyebabkan dia cuba nak cakap panjang macam dlm kartun tv tu, tapi yang keluar semuanya bahasa jargon. Hanya sepatah saja yang difahami. Yg lain semua @&£[email protected]@+-#£

Biasanya saya tulis sampai 10. Kali ni tulis sampai 9 jelah. Buat ibubapa yang masih atas pagar, dia rasa anaknya ok saja, fikirkan semula.

Umur anak akan terus meningkat. Sedar-sedar saja dah 5 tahun. Siapa yang masih tunggu tarikh appointment tu, jom belajar dulu dalam fb Ibubapa Prihatin. Tak rugi pun belajar.

BACA:

Ibu mangsa kena tikam kakak sendiri kena terjah stesen TV, peguam ni tak setuju..

Najib dan Mahathir, pasangan kembar yang pernah kerja di pasaraya

Penyakit murung lelaki ini pulih selepas bela buaya di rumah

CATEGORIES