Ini satu-satunya haiwan yang boleh hidup abadi takkan mati kecuali kuasa tuhan, tapi macam mana dia boleh bertahan?

Ini satu-satunya haiwan yang boleh hidup abadi takkan mati kecuali kuasa tuhan, tapi macam mana dia boleh bertahan?.

Tidak melampau kalau cakap manusia sudah lama mencari kesempurnaan sampai ke tahap ada yang nak lari dari ajal.

Dah banyak kisah zaman dulu menampakkan maharaja-maharaja agung mencari maulihayat, katanya boleh hidup selamanya

Ini satu-satunya haiwan yang boleh hidup abadi takkan mati kecuali kuasa tuhan, tapi macam mana dia boleh bertahan?

. Itulah lumrah kuasa: menggapai pengaruh begitu menggunung sampai takut kehilangan segala-galanya.

Sebenarnya, potensi nak “lari dari ajal” memang ada dalam dunia haiwan. Namun kita perlu faham definisi “ajal” dulu. Apa itu ajal?

Sudah pastinya kematian, yakni penamat yang MUKTAMAD. Cuma apa yang muktamad? Kalau tengok zaman dulu, manusia mati umur 40 tahun dianggap perkara biasa.

Zaman sekarang? “Muda dia mati noh. Allah sayang dia.”

Sesungguhnya kita nampak konsep sama terpakai dalam dunia haiwan. Kucing mati. Anjing mati. Beruk mati. Babun mati. Semua mati. Namun cara mereka mati masing-masing berbeza. Ikan pari boleh hidup sampai 10 tahun. Ikan jerung pula 30 tahun; ada di Greenland hidup sampai 272 tahun.

Maka untuk perbincangan kali ini, saya ingin bercerita pasal Turritopsis dohrnii – iaitu “obor-obor abadi”. Obor-obor ni definisi sangat meluas. Ada spesis yang hidup beberapa hari jer. Ada yang hidup beberapa dekad. Namun obor-obor abadi tiada penamat sebenarnya.

Keabadian Suatu Obor-Obor

Saintis sudah lama tertarik ingin mengenali obor-obor abadi yang mampu “reset” balik hayatnya dari tua ke remaja (Miguel & Torner, 2023). Ada beza sebenarnya antara “jerung hidup 272 tahun” dan “obor-obor hidup 1,000 tahun tetapi reset setiap masa”. Jerung tu dah tua bangka. Obor-obor masih muda. Tetapi kedua-dua hidup lama.

Pertama kali obor-obor abadi ni ditemui adalah sekitar 1880-an. Cuma masa tu, kita tak tahu mereka abadi. Saintis mula perasan lebih 100 tahun selepas penemuan pertama tu… sekitar 1990-an, kerana waktu tu saintis mendedahkan fasa-fasa hidup obor-obor abadi yang sangat unik:

Ia bermula dari “larva” halus dipanggil planula yang kemudian hidup di permukaan keras. Masa ni planula menjadi “polyp” yang macam anemon laut. Dari satu polyp, ia berpecah melalui cara pembelahan (budding).

Dah selesai fasa polyp, ia menjadi “medusa” pula yang berbentuk loceng. Dan akhirnya, medusa ni melepaskan telur atau sperma dalam air untuk membuat planula baru.

Kelahiran Semula

Sekarang korang dah faham apa yang sebenarnya berlaku. Obor-obor abadi membuat badan baharu dan ‘memindahkan’ rohnya. Setiap kali ia capai usia matang, ia akan kembali ke fasa polyp melalui proses trans-differentiation. Melalui cara ini, obor-obor abadi tak peduli sangat pun kalau badannya dah tercedera teruk dibelasah ikan paus misalnya (AMNH, 2015).

Berita baik untuk korang! Buku-buku kami sekarang kami nak bagi diskaun untuk habiskan stok. Ini peluang korang beli di Shopee: https://shopee.com.my/thepatriotsasia
Medusa tu ubah sel-selnya kembali jadi polyp untuk memulakan ‘hidup baharu’. Satu-satunya cara nak lenyapkan obor-obor abadi ternyata jelas: kena bagi hancur habis sampai tak boleh jadi polyp baru.

Selagi ada yang jadi polyp baru, ada lah mamat jellyfish ni. Kena ambil kira juga dengan penyakit (jika ada) dan faktor alam semulajadi. Tapi buat masa ni, obor-obor abadi memang abadi. Genetiknya sama. DNA juga sama. Semuanya sama. Badan jer berbeza. Gila betul.

Kajian Sains Untuk Memangkinkan Maulihayat

Saintis sebulat suara berpendapat bahawa ajal takkan boleh dielakkan. Namun cara dan tempohnya boleh dipengaruhi. Macam dulu, manusia mati awal. Vaksin dan ubat-ubatan mengubah segala-galanya, memberi manusia peluang untuk hidup lebih lama. Namun umur 70-an masih aras dijangka mati. 90-an pula boleh dicapai dan menang pilihan raya.

100-an pula dianggap ‘golden’. Susah nak capai. Saintis sedang mencari jalan untuk bagi capai. Malah kajian pasal obor-obor ni pula adalah untuk regenerative. Memang betul kita tak boleh tumbuh lengan baru kalau terpotong. Tetapi saintis ingin tahu jika ilmu daripada obor-obor ni boleh bantu elak Alzheimer dan kanser.