Ini kisah ‘technician’ kilang ini dimasak hidup-hidup dalam pressure cooker ikan tuna saiz 6 tan yang ngeri

Ini kisah ‘technician’ kilang ini dimasak hidup-hidup dalam pressure cooker ikan tuna saiz 6 tan yang ngeri.

Bumble Bee Foods dan dua pengurus didakwa oleh pendakwa raya Los Angeles hari ini kerana melanggar peraturan keselamatan

Dalam kematian seorang pekerja yang dimasak dalam ketuhar industri dengan bertan-tan tuna.

Ini kisah 'technician' kilang ini dimasak hidup-hidup dalam pressure cooker ikan tuna saiz 6 tan yang ngeri

Jose Melena sedang melakukan penyelenggaraan dalam ketuhar sepanjang 35 kaki di kilang Santa Fe Springs syarikat itu sebelum subuh 11 Okt. 2012,

 

apabila rakan sekerja, yang tersilap percaya Melena berada di dalam bilik mandi, mengisi periuk tekanan dengan 12,000 paun. tuna dalam tin dan ia dihidupkan.

Apabila seorang penyelia menyedari bahawa Melena, 62, hilang, satu pengumuman dibuat melalui interkom dan pekerja mencarinya di kemudahan dan tempat letak kereta, menurut laporan Bahagian Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan California. Mayatnya ditemui dua jam kemudian selepas periuk tekanan yang mencapai suhu 270 darjah dimatikan dan dibuka.

Syarikat itu, Pengarah Operasi kilangnya Angel Rodriguez dan bekas pengurus keselamatan Saul Florez masing-masing didakwa dengan tiga pertuduhan melanggar peraturan Pentadbiran Keselamatan & Kesihatan Pekerjaan yang menyebabkan kematian.

Imej: Kilang pemprosesan tuna Bumble Bee di Santa Fe Springs.  California.

Xi Jinping bersedia untuk bercakap dengan Zelenskyy, kata ketua EU

Tuduhan menyatakan bahawa syarikat dan dua lelaki itu dengan sengaja melanggar peraturan yang memerlukan pelaksanaan pelan keselamatan, peraturan untuk pekerja memasuki ruang terkurung dan prosedur untuk memastikan mesin atau peralatan dimatikan jika seseorang mengusahakannya.

Rodriguez, 63, dari Riverside, dan Florez, 42, dari Whittier, boleh menghadapi tiga tahun penjara dan denda sehingga $250,000 jika disabitkan dengan semua pertuduhan, kata pendakwa raya. Bumble Bee Foods berdepan denda maksimum $1.5 juta. Pendakwaan pelanggaran di tempat kerja adalah jarang berlaku — walaupun dalam kematian.