Ini fakta seram ketika pembinaan terowong selat inggeris buat ramai nak tahu

ni fakta seram ketika pembinaan terowong selat inggeris buat ramai nak tahu. Terowong Saluran ialah terowong kereta api bawah air yang berjalan di bawah Selat Inggeris

menghubungkan Folkestone, Kent di United Kingdom ke Coquelles, Pas-de-Calais di Perancis. Ia lebih dikenali sebagai Chunnel.

Terowong Saluran dibuka secara rasmi pada 6 Mei 1994. Satu kejayaan kejuruteraan,

Ini fakta seram ketika pembinaan terowong selat inggeris buat ramai nak tahu

Ini fakta seram ketika pembinaan terowong selat inggeris buat ramai nak tahu

Terowong Saluran ialah infrastruktur yang mengagumkan. Lebih 13,000 pekerja mahir dan tidak mahir telah diupah untuk membina Terowong Saluran.

Adakah anda tahu berapa harga tiket melalui terowong? Berapa lama terowong itu?

Dan apakah kaitan rabies dengan sejarah Terowong Saluran? Ketahui cara menjawab soalan ini dengan senarai fakta menarik dan menyeronokkan tentang terowong ini.

Berapa Banyak Terowong

Terowong Saluran terdiri daripada tiga terowong: dua terowong berjalan membawa kereta api dan terowong tengah yang lebih kecil digunakan sebagai terowong perkhidmatan.

Kos Tambang

Kos tiket untuk menggunakan Terowong Saluran berbeza-beza bergantung pada masa hari anda pergi, hari dan saiz kenderaan anda. Pada tahun 2010, harga untuk kereta standard adalah antara £49 hingga £75 (kira-kira $78 hingga $120). Anda boleh menempah perjalanan dalam talian.

Dimensi Terowong Saluran

Terowong Saluran adalah 31.35 batu panjang, dengan 24 batu itu terletak di bawah air. Walau bagaimanapun, memandangkan terdapat tiga terowong yang bergerak dari Great Britain ke Perancis, dengan banyak terowong kecil yang menghubungkan tiga terowong utama, jumlah panjang terowong adalah kira-kira 95 batu bernilai terowong. Ia mengambil masa selama 35 minit untuk merentasi Terowong Saluran, dari terminal ke terminal.

“Terowong berjalan,” dua terowong di mana kereta api berjalan, berdiameter 24 kaki. Terowong larian utara membawa penumpang dari England ke Perancis. Terowong larian selatan membawa penumpang dari Perancis ke England.

Kos Pembinaan

Walaupun pada mulanya dianggarkan pada $3.6 bilion, projek Terowong Saluran itu mengatasi bajet lebih $15 bilion apabila selesai.

Rabies

Salah satu kebimbangan terbesar mengenai Terowong Saluran ialah potensi penyebaran rabies . Di samping bimbang tentang pencerobohan dari tanah besar Eropah, British bimbang tentang rabies.

Memandangkan Great Britain bebas rabies sejak 1902, mereka bimbang haiwan yang dijangkiti boleh masuk melalui terowong dan memperkenalkan semula penyakit itu ke pulau itu. Banyak elemen reka bentuk telah ditambahkan pada Terowong Saluran untuk memastikan ini tidak boleh berlaku.

Latihan
Setiap TBM, atau mesin pengorek terowong, yang digunakan semasa pembinaan Terowong Saluran adalah sepanjang 750 kaki dan beratnya melebihi 15,000 tan. Mereka boleh memotong kapur pada kadar kira-kira 15 kaki sejam. Secara keseluruhan, 11 TBM diperlukan untuk membina Terowong Saluran.

The Spoil

“Spoil” ialah nama yang digunakan untuk ketulan kapur yang dikeluarkan oleh TBM semasa menggali Terowong Saluran. Memandangkan berjuta-juta kaki padu kapur akan dialihkan semasa projek itu, tempat perlu dicari untuk menyimpan semua serpihan ini.

Penyelesaian British untuk Merosakkan

Selepas banyak perbincangan, pihak British memutuskan untuk membuang bahagian rampasan mereka ke dalam laut. Walau bagaimanapun, untuk tidak mencemarkan Selat Inggeris dengan mendapan kapur, dinding laut raksasa yang diperbuat daripada kepingan logam dan konkrit perlu dibina untuk mengekalkan serpihan kapur yang terkandung.

Oleh kerana ketulan kapur dilonggokkan lebih tinggi daripada paras laut , tanah yang terhasil yang dicipta berjumlah kira-kira 73 ekar dan akhirnya dipanggil Samphire Hoe. Samphire Hoe telah disemai dengan bunga liar dan kini menjadi tapak rekreasi.

Penyelesaian Perancis untuk Merosakkan

Tidak seperti British yang bimbang untuk merosakkan Shakespeare Cliff berdekatan, Perancis dapat mengambil bahagian mereka dari rampasan dan membuangnya berdekatan, mewujudkan sebuah bukit baru yang kemudiannya dilandskapkan.

kebakaran

Pada 18 November 1996, kebimbangan ramai orang tentang Terowong Saluran menjadi kenyataan–kebakaran telah berlaku di salah satu Terowong Saluran.

Ketika kereta api berlumba melalui terowong selatan, kebakaran telah bermula di atas kapal. Kereta api itu terpaksa berhenti di tengah terowong, tidak dekat dengan Britain atau Perancis. Asap memenuhi koridor dan ramai penumpang ditimpa asap.

Selepas 20 minit, semua penumpang berjaya diselamatkan, namun api terus marak. Kebakaran berjaya menyebabkan kerosakan yang besar kepada kedua-dua kereta api dan terowong sebelum ia dipadamkan.

Pendatang asing tanpa izin

British takut kedua-dua pencerobohan dan rabies, tetapi tiada siapa yang menganggap bahawa beribu-ribu pendatang tanpa izin akan cuba menggunakan Terowong Saluran untuk masuk ke United Kingdom. Banyak peranti keselamatan tambahan terpaksa dipasang untuk cuba menghalang dan menghentikan kemasukan besar pendatang tanpa izin ini.

BACA: “Aku rasa ada benda yang tak kena dengan isteri, satu hari isteri tertinggal henfon yang biasanya dia bawa kemana-mana, terkejut bila aku baca mesej dalam henfon dia”