Ini beza keadaan rakyat waktu PKP 3.0 berbanding PKP 1.0

kecewa

Ini beza keadaan rakyat waktu PKP 3.0 berbanding PKP 1.0. PKP 1 dulu ada banyak bantuan kerajaan, ada morotarium, ada i-lestari / i-sinar, ada bantuan subsidi upah

PKP 3 semua tu takde. Ada bantuan subsidi upah tapi rasanya banyak company malas dah pun nak apply. Kenapa? Sebab yang subsidi upah dulu pun bukannya dapat semua. Ada yang tengah jalan tetiba nilai yang diberikan kurang. Ada yang stop terus.

2) PKP 1 dulu ramai orang masih ada simpanan. Tak kiralah individu ataupun business. Ada duit reserve yang bolehkan kita bertahan kejap kalau income affected. Rule of thumb dia duit simpanan tu boleh tahan 6 bulan.

PKP 3? Takde. Covid dah setahun lebih kot. Duit simpanan pun dah habis.

3) PKP 1 dulu banyak peniaga / individu yang macam ada income alternative. Masa tu booming orang beli makanan take away. Orang online shopping sangat banyak sebab duit masih ada. Kedai bahan mentah pastry panjang beratur sebab orang duk buat kek dan lain-lain

PKP 3? Nope. Takde. As far as I know PKP kali ni grab / food panda dan restoran pun sakit. Sebab orang dah kurang beli take away. Berjimat kan. Online seller pun slow. Orang dah mula takde duit dengan serius. Nak shopping online macam mana.

Sebab tu PKP 3 ni baru kita nampak big brand macam Papparich pun tutup. Small businesses apatah lagi. Individu pun sama. People are struggling left and right. People are committing suicide.

Yes kerajaan takde duit. Tapi kerajaan masih boleh take a bold step, buat pinjaman dengan banyak, lockdown yang lebih serius dan betul-betul ketat, dan bagi bantuan yang lebih lagi daripada PKP 1 dulu.

Tunggu sampai kes bawah 10. Baru bukak balik ekonomi.

Korang nak berjimat pun buat apa. Bukan rakyat akan undi korang dah pun. It’s over for you guys. It’s over when you guys stupidly caused the Sabah election and stupidly being lenient about those involved in the election without the need to quarantine etc.

At least do what’s right for the last time and step down after this is over. At least you guys are stepping down with some honor left.

Edit: cadangan policy

Sumber:

JANGAN TERLEPAS: Ramai luah rasa kecewa PKP terus disambung

COMMENTS

Wordpress (0)