Ini 3 petanda anda sebenarnya perlukan perubahan dalam gaya hidup

Ini 3 petanda anda sebenarnya perlukan perubahan dalam gaya hidup.Jika anda membaca artikel ini, kemungkinan besar anda berasa tidak puas hati dengan kehidupan.

Anda mungkin berasa tidak berpuas hati dengan perhubungan anda, terperangkap dalam kerjaya anda , atau sakit dan letih menghadapi kebimbangan atau kemurungan .

Namun, walaupun banyak usaha untuk memperbaiki kehidupan anda, setiap hari masih terasa tidak bersemangat. Apa yang perlu anda lakukan?

Pencetus biasa untuk perubahan gaya hidup

Selalunya, tiga faktor luaran yang menimbulkan tekanan dan mencetuskan perubahan gaya hidup:

Trauma : krisis kesihatan, kemalangan, berus dengan kematian.

Kehilangan: kematian orang yang disayangi atau berakhirnya hubungan yang tragis.

Kesusahan: pemberhentian, pengangguran, hutang yang semakin meningkat.

Ini 3 petanda anda sebenarnya perlukan perubahan dalam gaya hidup

Peristiwa ini menghantar gelombang kejutan sepanjang hidup anda, membuat anda mempersoalkan pilihan anda dan mempertimbangkan pilihan baharu.

Mereka biasanya mencetuskan krisis eksistensial yang memaksa anda untuk memeriksa dan menilai semua aspek kehidupan anda.

Tanda-tanda perubahan gaya hidup diperlukan.

Selalunya, tanda-tanda keperluan untuk perubahan gaya hidup ada di hadapan anda.

1. Kehidupan tidak mempunyai kegembiraan atau keajaiban.

Hari-hari boleh diramalkan dengan menyedihkan. Anda berasa terperangkap dalam corak membosankan yang sama; terdapat unsur “Groundhog Day”; setiap saat terasa sama, dan anda tidak mempunyai apa-apa untuk dinantikan.

2. Tekanan kronik. Malah kerja-kerja yang mudah adalah beban.

Tugas seperti membersihkan rumah anda, membeli-belah atau melawat saudara mara boleh berasa seperti perarakan perlahan ke tali gantung.

3. Kekecewaan biasa.

Segala-galanya, dan semua orang, akhirnya mengecewakan anda. Walaupun anda melakukan yang terbaik untuk bersikap terbuka dan ceria, anda berasa kecewa.

Kuasa pilihan

Anda membaca kriteria di atas dan berfikir: “Ya, itu saya.”

Sudah tiba masanya untuk menganalisis perubahan yang perlu berlaku.

Dan inilah berita baiknya: Anda tidak perlu menunggu peristiwa yang menimbulkan tekanan untuk mencetuskan perubahan gaya hidup: anda sentiasa mempunyai kuasa untuk membuat pilihan baharu.

Tetapi sebelum anda kehabisan dan berhenti kerja, ingatlah perkara ini: Perubahan melulu tanpa perancangan yang teliti sentiasa menjadi perjudian.

Sebaik sahaja anda telah mengenal pasti bahawa perubahan itu diperlukan, jangan ambil tindakan segera—jadualkan masa dengan ahli terapi, jurulatih atau kaunselor untuk meneroka pilihan baharu dan melonjakkan idea.

Bercakap dengan kawan rapat anda. Mulakan jurnal tentang pilihan anda.

Melaburkan masa untuk meneroka benda baharu kemungkinan tidak akan mengecewakan anda. Semakin anda berhati-hati dalam proses ini, semakin jelas keperluan untuk perubahan.

Menetapkan matlamat peribadi seperti menghormati suara hati anda, mengikuti minat anda, mengembara, menghadiri kelas atau kuliah juga akan menjelaskan gaya hidup baharu yang anda inginkan.

Ingat, kerja baharu atau pertukaran rutin ini tidak menjamin kebahagiaan .

Tanpa berubah pada diri sendiri, anda boleh mengubah persekitaran anda hanya untuk mendapati anda mengalami masalah yang sama.

Soalan mudah untuk memulakan perjalanan anda

Sebelum anda membuat keputusan untuk membuat perubahan gaya hidup, berikut ialah satu cadangan terakhir: Bayangkan diri anda jauh ke masa hadapan dan habiskan ayat ini:

“Syukurlah 20 tahun yang lalu saya memutuskan untuk ___.”

Menjawab soalan ini boleh membangkitkan keinginan tersembunyi untuk cara hidup yang baru.

BACA JUGA : PRN Johor : Pas beri bayangan bakal kerjasama dengan Umno
Ini teknik betul jumper kereta, jangan salah buat nanti makin rosak
Bengang rakan sendiri dikecam, Dr Hannan dedah perangai sebenar Fizo Omar